Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

15. 10. 2024. 17:46 1

Prosvetari predlažu: Od 1. novembra veliki protest sa serijom štrajkova

Četiri reprezentativna sindikata ovog utorka su održala sastanak na kome je donet predlog odluke kojom se navodi da će se krenuti u "sve vidove sindikalne borbe" koji neće uključivati samo zakonski oblik štrajka, a koji će 1. novembra sa velikim protestom. Rečeno je i da postoji energija da se borba do kraja iznese.

- Danas smo nakon konsultacija održali sastanak sva četiri reprezentativna sindikata. Doneli smo predlog odluke koja će ići na usvajanje tokom narednih dana. Zvaničnu odluku ćemo Ministarstvu prosvete saopštiti u ponedeljak i krećemo u sve vidove sindikalne borbe. Imamo razne vidove, nećemo raditi samo zakonskim oblikom štrajka, jer je to 30 minuta - kaže Dobrivoje Marijanović ispred Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Kako kaže, kombinovaće se sa protestima jer "želimo da pre usvajanja budžeta koji će se dešavati u novembru dobijemo saglasnost Vlade na protokol koji smo potpisali pre godinu dana". Dodao je i da su podneti zahtevi na koje Vlada nije odgovorila.

O razlozima odluke govorila je Valentina Ilić ispred Sindikata obrazovanja Srbije.

- Sva četiri sindikata su usaglasila stavove da imamo elemenata da primenimo sve oblike sindikalne borbe - i protest i zakonit deo štrajka. Na osnovu izjašnjavanja članstva imamo energiju kojom možemo da iznesemo ono što smo započeli. Vlada se oglušuje na ono što je potpisano. Mi od toga što tražimo ne odustajemo. Smatramo da ima elemenata da se protokol realizuje, naročito po pitanju izjednačavanja početničke plate sa prosečnom platom u Srbiji - objašnjava za N1.

Kako kaže, ako je cilj da se obrazovanje podigne na viši nivo, u njega mora da se ulaže.

Sindikati predlažu da se prvo održi veliki protest 1. novembra i tako započne serija štrajkova, sa zahtevima koji se odnose na hitan nastavak razgovora u vezi potpisanog Protokola, pregovori o ceni rada u 2025. godini i i pregovori o izmenama i dopunama Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Sve je zauzeto

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati