Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas.rs ]

15. 10. 2024. 19:27 1

Sprega sa SNS? Ko je Ana Grčić, nova studentkinja prorektorka BG Univerziteta?

Skoro godinu dana studenti su bili bez svog predstavnika u Rektoratu Beogradskog univerziteta, a sada će u fotelju studenta prorektora ponovo sesti Ana Grčić, studentkinja Fakulteta političkih nauka, kojoj će ovo biti drugi mandat na toj funkciji.

Njen reizbor osporavan je od starta, ali bi se verovatno završio bez prevelike pompe i van očiju javnosti, da krajem prošle godine nije obelodanjena sprega Srpske napredne stranke i organizacije Centar za za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB), u čijim je prostorijama prema otkriću CINS-a, deljen novac za rad u kol centru SNS-a uoči prošlogodišnjih decembarskih izbora.

Ispostavilo se da su mnogi predstavnici studenata na Univerzitetu u Beogradu istovremeno imali i funkcije u CEROB-u, kao i Grčić, koja je svojevremeno bila potpredsednica te organizacije.

Iako se u jeku prošlogodišnjeg skandala sa CEROB-om ogradila od te organizacije, rekavši da je ulogu potpredsednice Centra za edukaciju i razvoj omladine Beograda imala pre dve godine, javno dostupni podaci je demantuju.

Naime, sredinom novembra 2021. godine, prema pisanju medija, Grčić je prvi put izabrana za studentkinju prorektorku, dok je CEROB na svojoj Fejsbuk stranici sredinom februara 2022. objavio da će biti njihova potpredsednica za odnose s javnošću.

- Ana obavlja najvišu funkciju u sistemu studentskog organizovanja u Beogradu i dugi niz godina sarađuje sa organizacijama i udruženjima mladih. Drago nam je da će upotpuniti i poboljšati rad našeg tima - i dalje je dostupan podatak na stranici CEROB-a.

U jeku napada i spekulacija da je povezana sa SNS-om, oglasila se saopštenjem u kome je navela da zbog obaveza na poziciji studenta prorektora nije nastavila svoj angažman u CEROB-u, ali da je u opisu njene funkcije saradnja sa studentskim organizacijama, u cilju poboljšanja uslova studiranja i studentskog standarda.

Da postoji jaka veza između CEROB-a, Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu i Studentske konferencije univerziteta Srbije, s jedne strane i brojnih državnih organa, s druge strane, svedoče brojni projekti i događaji koji su ih ujedinili.

Istina, u fokusu te saradnje uvek su studenti, pa su u zoni spekulacija tvrdnje o bliskoj sprezi vlasti sa najvišim studentskim predstavnicima i milionskim iznosima koje su dobijali za pomenute aktivnosti.

Iz kog razloga je bilo važno da baš Ana Grčić dobije još jedan mandat studentkinje prorektorke nije poznato, ali je zbog toga promenjen Pravilnik o radu SPUB-a, kojim je minimalna prosečna ocena u toku studija za kandidata za studenta prorektora spuštena sa 8,50 na 8,00.

Grčić u tome nije videla ništa sporno, jer kako je ranije rekla za Danas, to nije bio prvi put da se menjaju uslovi za izbor studenta prorektora.

- Osporavanja uvek ima, svako ima pravo na svoje mišljenje. Mislim da sam do sada bila posvećena i da je onima koji su za mene glasali bilo prirodno da nastavim da se time bavim - prokomentarisala je ona podršku koju je tada dobila.

Sve je, međutim, "palo u vodu" zbog proceduralnih propusta koji su napravljeni, pa je krajem prošle godine traženo da Studentski parlament utvrdi nov predlog u pravno valjanoj proceduri.

Usledio je upad grupe studenata i aktivista pokreta "Borba" u Rektorat na sednicu Parlamenta, nakon čega predsedavajući SPUB-a neko vreme nije sazivao novu sednicu iz, kako je kazao, straha za bezbednost delegata.

Tek nedavno utvrđen je novi predlog da Ana Grčić bude ponovo kandidatkinja za studentkinju prorektorku, što je Savet UB i potvrdio.

Krajem prošle godine Grčić je odgovorila i na kritike kolega koji su smatrali da studente treba da predstavlja osoba koja daje godinu za godinom i ima visok prosek.

Tada je rekla da sebe ne smatra "večitim studentom" i da joj je prosek na studijama 8,3.

- Večiti student bih bila ako bih studirala više od roka koji je predviđen za završetak studija, a da li jesam ili nisam večiti student ne utiče na to da li ću se boriti za studente ili ne. Prosek i godina studija vas ne čini dobrim predstavnikom studenata. Meni i mojim kolegama je uvek na prvom mestu način na koji se neko bori za studente. Ja svoje obaveze na fakultetu moram da završim, da pohađam i predavanja i vežbe, a zbog obaveza ne mogu uvek sve da stignem i to je razlog zašto sam produžila studije - pojasnila je ranije Grčić.

Zbog čega se posle gore pomenutih dešavanja nije povukla iz izborne trke, da li je imala saznanja o sprezi CEROB-a sa SNS-om, kako komentariše činjenicu da je studentsko organizovanje opterećeno dnevnom politikom, kakvi su joj planovi u drugom mandatu i da li je realan scenario da sa kolegama iz SPUB-a podigne glas protiv kopanja jadarita, sve su to pitanja koja su upućena Ani Grčić.

Do objave ovog teksta nije odgovorila.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Sve je zauzeto

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati