Kuhinjica
01. 06. 2025. 07:09 0
Starinska pita od tikvica i jaja će vas oduševiti - brzo se pravi (VIDEO)
Tražite li brz i zasitan obrok, bez mnogo muke u kuhinji? Imamo pravo rešenje – jednostavno jelo iz tiganja, koje spaja ukuse sela i udobnosti doma.
U glavnoj ulozi je ovde tikvica – letnje povrće koje u ovoj verziji postaje temelj neodoljive pite, meke i sočne. Kada joj dodate jaja, sir i šunku, dobijate raskošnu punjenu pitu koja može biti doručak, lagani ručak ili večera.
Priprema traje svega nekoliko minuta, a rezultat je tanjir pun ukusa i topline. Jelo koje je nekada krasilo seoske trpeze, danas se vraća na velika vrata – jednostavno, hranljivo i bez suvišnih sastojaka.
Sastojci:
1 velika tikvica
2 velika jajeta
1 kašika brašna
listovi šunke
mladi luk
kriške sira po ukusu
so po ukusu
suvi začin po ukusu
mlevena paprika po ukusu
ulje po potrebi
Priprema
Odsecite krajeve tikvice i izrendajte je na krupno, pa posolite i dobro promešajte i ostavite da odstoji oko pet minuta, pa procedite da tikvica pusti višak vode.
Umutite posoljena jaja s malo mlevene paprike i suvog začina, pa dodajte kašiku brašna i razmutite. Time prelijte rendanu tikvicu i promešajte.
Podmažite tiganj uljem, pa kad se dobro zagreje kašikom sipajte polovinu pripremljene smese i ravnomerno rasporedite po dnu. Pecite na srednjoj temperaturi.
Dok se krčka, preko poređajte listiće šunke, u količini koju želite, kao i sitno seckan mladi luk i sir sečen na kriške, pa preko svega nanesite drugu polovinu pripremljene smese od tikvice i jaja.
Kad se donji deo zapeče, okrenite pažljivo i pecite odozdo dok ne porumeni.
Komentari 0
ostavi komentar