Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

14. 10. 2024. 08:59 3

"Svima po petica" - počela druga faza belog štrajka prosvetara

S obzirom na to da Vlada i Narodna skupština nisu ispunili zahteve belog štrajka do 13. oktobra, članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) započinju ovog ponedeljka njegovu drugu fazu upisivanjem ocene "odličan 5" svakom učeniku, saopšteno je iz sindikata.

Ta petica, ukoliko zahtevi belog štrajka ne budu usvojeni ni do kraja polugodišta, biće osnov za zaključivanje ocena "odličan 5", bez obzira na sve druge ocene koje će se davati prema objektivnim kriterijumima, na uobičajene načine, navodi se u saopštenju.

Podseća se da su zahtevi belog štrajka da se odgovarajućim izmenama zakona i pratećih propisa unapredi bezbednost u školama tako što će se nastavnicima garantovati efikasnija pravna zaštita od napada, omogućiti im da učenike koji se izrazito neprimereno ponašaju bez odlaganja suspenduju sa časa i nastave, kao i ukidanje anonimnih prijava prosvetnoj inspekciji.

- Za usvajanje tih zahteva potrebna je samo politička volja Ministarstva prosvete, Vlade i Narodne skupštine. Usvajanje i sprovođenje izmenjenih propisa državu ne bi koštalo ni jedan dinar - ističu iz sindikata.

Poželjne ocene, kako dodaju, nisu uzrok, ali jesu najčešći povod za napade na nastavnike.

- Suočeni s tim da im se zbog ocena preti, da se na njih vode hajke anonimnim prijavama prosvetnoj inspekciji, i da su sve češći fizički napadi na njih, mnogi nastavnici u Srbiji već godinama unazad spasavaju sebe podelom nezasluženo visokih ocena. Beli štrajk ovu negativnu pojavu dovodi do apsurda u pokušaju da izdejstvuje promene propisa koje će nastavniku omogućiti da bez straha po sopstvenu bezbednost i radno mesto učenike ocenjuje objektivno - navode iz sindikata.

Država i vlast se, kako ističu, hvale formalno visokim uspesima učenika, a istovremeno oni pokazuju sve lošije rezultate i sve manje znanja na objektivnim proverama i u međunarodnoj konkurenciji.

- To je potrebno zaustaviti i preokrenuti - saopštava sindikat i dodaje:

- Beli štrajk je istovremena borba za bezbednost u školama i za suzbijanje lažnih ocena, iz njih proisteklih lažnih svedočanstava i lažnih diploma. To je borba za društvo u kojem se ceni rad, znanje i obrazovanje, koje je samokritično i ne zavarava se lažnim uspesima. Ako društvo to ne želi, neka onda samozavaravanje bude potpuno, neka svi budu odlikaši, pa bar neće biti razbijenih nastavničkih glava.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Mučki napad sa leđa

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati