Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

15. 10. 2024. 20:18 4

Srbija želi nuklearnu energiju: A na čelu ključne institucije čovek čija diploma budi sumnje

Srbija iščekuje javnu debatu o ukidanju moratorijuma na nuklearnu energiju, a predsednik Aleksandar Vučić tvrdi da nemamo izbora i da će narod ostati bez struje, ako ne izgradimo nuklearnu elektranu do 2040. Pominje se saradnja sa Francuskom i francuska tehnologija za gradnju atomske centrale. Da bi se to dogodilo, jedna institucija je ključna. Direktorat za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost - Srbatom treba da da sve ključne dozvole za gradnju te nuklearne elektrane. Tu počinje ova priča.

Na čelu institucije zadužene za nuklearnu sigurnost od 2013. godine je čovek koji je završio Fakultet za obrazovanje diplomiranih ekonomista i diplomiranih pravnika za rukovodeće funkcije u Novom Sadu.

Tek što se promenila vlast 2013. Slađan Velinov ušao je prvi put na vrata Agencije za nuklearnu sigurnost. I to ni manje ni više nego kao v. d. direktor. Po zakonu, direktor Agencije za nuklearnu sigurnost morao je imati pet godina iskustva u rukovođenju nekom institucijom, morao je imati zvanje iz oblasti vezane za primenu nuklearne energije. Ipak, osnivački akt te institucije je promenjen i Slađan Velinov je izabran 2014. zvanično na konkursu za direktora Agencije.

Kada 2017. Maja Gojković postaje predsednica UO Agencije, ona ubrzo inicira usvajanje novog zakona o nuklearnoj sigurnosti. Direktorat zamenjuje Agenciju i tom kozmetičkom promenom pravila o neophodnim kvalifikacijama direktora Agencije prestaju da važe za direktora Direktorata. U vreme usvajanja zakona 2018. Maja Gojković je bila predsednica Narodne skupštine.

Ali, došla je i 2024. i novi konkurs za direktora Direktorata i tu počinje sumnja da Velinov nema validnu diplomu, čak ni Fakulteta za obrazovanje rukovodećih kadrova iz Novog Sada.

Dokument tog privatnog fakulteta koji je u međuvremenu postao deo univerziteta Union - Nikola Tesla, do koga je došao N1, pokazuje da je Velinovljev fakultet dobio akreditaciju krajem 2012, a njegova diploma je iz 2011. Osim toga, na diplomi stoji da je izdata u Novom Sadu, iako je fakultet ranije promenio ime i preselio se u Trstenik.

Konkurs za izbor direktora regulatornog tela se zatim iznenada poništava. Raspisuje se novi, a Velinov čini nešto što je retko viđeno. Traži od svog fakulteta da mu diplomu oglasi nevažećom. Inspektorka Zvezdana Mijoković je utvrdila da u trenutku izdavanja diplome D15-765 od 10. 12. 2011. izdatu na ime Slađan Stojan Velinov visokoškolska ustanova nije imala akreditovan program ekonomija, te obrazac diplome na kome je izdata nije u skaldu sa zakonom.

Međutim, inspekcija ukazuje da samo obrazac diplome nije ispravan i traži od fakulteta, koji se danas zove Fakultet za poslovne studije i pravo, da Velinovu izda novu diplomu.

Fakultet za poslovne studije izdao je Velinovu 15. maja novu potvrdu da je diplomirao. Nije napomenuto da li je program bio akreditovan. Sa tom potvrdom Velinov je letos izabran ponovo za direktora.

Ako ostane na tom mestu direktora Srbatoma, Velinov je taj čiji će potpis biti na svim dokumentima za gradnju nuklearne elektrane. Na potezu su Vlada Srbije i Ministarstvo energetike, koji treba da procene koliko ozbiljni želimo da budemo kao država.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Sve je zauzeto

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati