Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

31. 08. 2024. 17:07 4

Kolike su kazne za napad na službeno lice i ko ima taj status

Za napad na službeno lice, prema našem Krivičnom zakoniku, zaprećene su, u zavisnosti od težine dela, kazne od jedne do 12 godina zatvora. Status službenog lica imaju sudije, tužioci, njihovi zamenici, policajci, izvršitelji, javni beležnici, vojna lica. Taj status nemaju oni koji obavljaju poslove "od javnog značaja" - zaposleni u prosveti, zdravstveni radnici, novinari, vozači gradskog prevoza koji godinama ukazuju da su zbog učestalih napada u vezi sa poslom koji obavljaju ugroženi i traže da se napad na njih tretira kao napad na službeno lice.

Krivični zakonik prepoznaje "poslove od javnog značaja", odnosno obavljanje profesije ili dužnosti koja ima povećani rizik za bezbednost onih koji ga obavljaju – zanimanja koja su od značaja za javno informisanje, zdravlje ljudi, obrazovanje, javni prevoz, pravnu i stručnu pomoć pred sudskim i drugim državnim organima. Izmenama Krivičnog zakonika krajem 2019. godine, jedino je napad na advokate uveden kao posebno delo. Prema obećanju Vlade Srbije, sličan status do kraja godine dobiće i prosvetni radnici. To će značiti da će maksimalna kazna za napad na prosvetnog radnika biti osam godina.

Ko ima status službenog lica

Prema članu 112 Krivičnog zakonika (KZ), službenim licem smatra se: osoba koja u državnom organu vrši službene dužnosti, izabrano, imenovano ili postavljeno lice u državnom organu, organu lokalne samouprave ili ona koje stalno ili povremeno vrši službene dužnosti ili službene funkcije u tim organima, javni beležnik, javni izvršitelj i arbitar, kao i osoba u ustanovi, preduzeću ili drugom subjektu, kojem je povereno vršenje javnih ovlašćenja, koje odlučuje o pravima, obavezama ili interesima fizičkih ili pravnih lica ili o javnom interesu.

Službenim licem smatra se i lice kojem je faktički povereno vršenje pojedinih službenih dužnosti ili poslova i vojno lice.

Kolike su kazne za napad na službeno lice

Prema Krivičnom zakoniku, ko napadne ili preti da će napasti službeno lice u vršenju službene dužnosti, kazniće se zatvorom od jedne do pet godina.

Ako je službenom licu nanesena laka telesna povreda ili je prećeno upotrebom oružja, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do osam godina. Ako se radi o pretnji ili napadu prema službenom licu u vršenju poslova javne ili državne bezbednosti, učinilac će se kazniti zatvorom od tri do deset godina.

Ako prilikom izvršenja dela učinilac službenom licu nanese tešku telesnu povredu, kazniće se zatvorom od tri do 12 godina.

Napad na prosvetne radnike - novo krivično delo

Krajem školske godine koju je obeležio napad na nastavnicu biologije u osnovnoj školi "Jovan Dučić" u Beogradu, Vlada Srbije izašla je u susret prosvetarima izmenama Krivičnog zakonika. U tekstu koji je predložilo Ministarstvo pravde, u članu 344 b navedeno je: "Ko napadne lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi, a u vezi sa poslovima koje to lice obavlja, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine".

U tekstu se još navodi da "ako prilikom izvršenja dela iz stava 1. ovog člana učinilac nanese laku telesnu povredu licu zaposlenom u obrazovnoj ustanovi ili preti upotrebom oružja, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina".

- Ako prilikom izvršenja dela iz stava 1. ovog člana učinilac nanese tešku telesnu povredu licu zaposlenom u obrazovnoj ustanovi ili članu njegove porodice, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina - navedeno je u predloženoj verziji teksta.

Drugim rečima, napad na prosvetare tretiraće se kao napad na advokate.

Izmene Krivičnog zakonika traže i lekari

Sindikat lekara i farmaceuta uputio je Ministarstvu zdravlja 30. januara ove godine Predlog za izmenu Krivičnog zakonika u cilju, kako su tada naveli, bolje i efikasnije zaštite zdravstvenih radnika. U dopisu ministarstvu, ovaj sindikat je naveo da su pod pojmom "posla od javnog značaja" obuhvaćeni poslovi koje obavljaju zdravstveni radnici u obavljanju svoje profesije.

- Međutim, dalja, adekvatna zaštita je onemogućena ili barem znatno otežana, ugrožavanje sigurnosti obuhvaćeno članom 138. stavom 1. КZ, koji sada štiti zdravstvene radnike, predviđa samo novčanu ili kaznu zatvora do jedne godine za počinioca, što ne smatramo dovoljnom zaštitom zdravstvenih radnika, niti adekvatnom - saopštio je tada Sindikat lekara i farmaceuta Srbije.

Izmene KZ tražili i novinari

O tome da bi moglo da se uvede i krivično delo "Napad na novinara u obavljanju poslova obaveštavanja javnosti" bilo je reči ranijih godina. Predlog teksta i inicijative Udruženja sudija i tužilaca podržala su novinarska udruženja i, prema njemu, napad na novinare tretirao bi se kao napad na advokate.

Prema članu 138 stav 3 Krivičnog zakonika, za ugrožavanje sigurnosti novinara i medijskih radnika pretnjom, propisana kazna zatvora od šest meseci do pet godina. Na taj način su dobili jednaku zaštitu kao i nosioci državnih funkcija i poslova, kada je reč o ugrožavanju sigurnosti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Napadnut krokodil

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati