Svet

[ Izvor: Mediji ]

07. 10. 2024. 13:51 0

Hezbolah probio "Gvozdenu kupolu": Pogođena Haifa, napadi stižu i iz Gaze

Rakete libanske militantne grupe Hezbolah pogodile su Haifu, treći po veličini grad u Izraelu, saopštila je rano jutros izraelska policija, a izraelski mediji su preneli da je deset osoba povređeno na severu zemlje.

Hezbolah je saopštio da je salvom raketa ciljao vojnu bazu južno od Haife, a u medijskim izveštajima se navodi da su dve rakete pogodile Haifu, prenosi Rojters. Policija u tom gradu saopštila je da je u napadu oštećeno nekoliko objekata i da je primljeno nekoliko dojava o lakše povređenima koji su prevezeni u obližnju bolnicu.

Hezbolahove rakete pogodile su izraelski grad Haifu. Pet osoba je povređeno, a policija kaže da je oštećeno nekoliko zgrada. Bio je to prvi direktni napad na severni grad koji je izbegao obično pouzdane sisteme protivvazdušne odbrane izraelske vojske, među kojima je i moćna "gvozdena kupola". Vojska je potvrdila da istražuje kako su projektili koje je ispalio Hezbolah uspeli da probiju izraelske PVO.

Hezbolah je saopštio da je gađao vojnu bazu južno od Haife talasom projektila Fadi 1. Mediji su naveli da su ukupno dve rakete pogodile Haifu, treći izraelski grad po veličini, dok ih je još pet pogodilo Tiberias.

U međuvremenu, izraelska vojska (IDF) je saopštila da su avioni ratnog vazduhoplovstva pogodili ciljeve koji pripadaju Hezbolahovom obaveštajnom štabu u Bejrutu, uključujući infrastrukturu za prikupljanje obaveštajnih podataka, komandne i druge objekte.

Tokom proteklih nekoliko sati, u vazdušnim napadima pogođena su skladišta oružja Hezbolaha u području Bejruta, navodi se u saopštenju IDF-a i naglašava da su nakon napada uočene sekundarne eksplozije, što, kako se navodi, ukazuje na prisustvo naoružanja.

U izraelskim vazdušnim napadima takođe su pogođena Hezbolahova uporišta na jugu Libana i u oblasti doline Beka uključujući skladišta oružja, infrastrukturne objekte, komandni centar i raketnu lansirnu rampu, dodaje se u saopštenju IDF-a.

Napadi Hamasa

Oružano krilo Hamasa saopštilo je ovog ponedeljka da je bombardovalo grad u centralnom Izraelu baražom raketa "makadmeh M90". Hamas je na Telegramu objavio da je taj napad izveo u okviru tekućih borbi radi iscrpljivanja Izraela i da to predstavlja odgovor na, kako se navodi, "izraelske masakre nad civilima i namerno raseljavanje" palestinskog naroda, prenela je Al Džazira. Izraelska vojska je saopštila da su u centralnom Izraelu aktivirana upozorenja na vazdušnu opasnost, a izraelski Kanal 12 javio je da vojska detektovala lansiranje pet raketa prema Tel Avivu i obližnjim gradovima, uključujući Holon i Bat Jam.

Naređena evakuacija za nekoliko područja u južnoj Gazi

Izraelska vojska naredila je evakuaciju za nekoliko područja u južnoj Gazi.

- Zbog Hamasovih terorističkih akcija, na koje će se odgovoriti ekstremnom silom, morate odmah napustiti ova područja i preseliti se u humanitarno područje u Al-Mavasiju - saopšteno je.

Poslednjih dana, izraelske snage usredsređene su se na operaciju u Libanu pa se tako većina naređenih evakuacija odnosila upravo na stanovnike u pojedinim delovima južnog Libana.

Izraelci objavili smrt još jednog taoca

Grupa koja predstavlja porodice izraelskih talaca objavila je smrt taoca Idana Štivije čije se telo još uvek nalazi u Gazi. Forum za taoce i porodice saopštio je da je Štivi otet s muzičkog festivala Nova 7. oktobra prošle godine.

Smatralo se da je 28-godišnjak uhvaćen živ, ali izraelska vojska ga je sad proglasila mrtvim, naveli su iz Foruma. Izraelska vojska je objasnila kako je "odluka da se proglasi mrtvim utemeljena na obaveštajnim informacijama koje je potvrdila grupa stručnjaka iz ministarstva zdravstva, zajedno sa saradnicima iz ministarstva za verska pitanja i izraelske policije".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Još jedna cigla u zidu

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati