Svet

[ Izvor: Mediji ]

07. 10. 2024. 07:59 0

Godinu dana od terorističkog napada Hamasa na Izrael

Rat između Hamasa i Izraela počeo je na današnji dan pre godinu dana napadima na Izrael iz pojasa Gaze, a kako se ispostavilo, to je najveći ratni sukob na Bliskom istoku od Jom Kipur rata 1973, sa najvećim brojem žrtava u istoriji arapsko-izraelskih sukoba uopšte.

Rano ujutro 7. oktobra 2023. palestinski ekstremisti Hamasa, Narodnog fronta za oslobođenje Palestine, Islamskog džihada, izvršili su iz pojasa Gaze upad unutar Izraela, koji je brutalnošću zaprepastio svet.

Za moment napada odabrana je godišnjica Jom Kipur rata 1973, odnosno jevrejski verski praznik. Počev od 6.30, ujutro 7. oktobra, na Izrael je ispaljeno, po tvrdnjama Hamasa, 5.000 projektila. Po izraelskim izvorima bilo ih je oko 3.000.

Ciljani su najviše prostori oko pojasa Gaze, kao Aškelon severno od Gaze, ali i drugi kao Gadera zapadno od Jerusalima, Hercilija severno od Tel Aviva, sam Tel Aviv. Teroristički napad ektremista Hamasa, pripadnika Brigade Al Kasam, na civile doveo je do ubistva 1.195 lica, od čega 815 civila, Izraelaca i nešto stranaca. Zarobljena je 251 osoba i odvedena unutar pojasa Gaze, kao taoci.

Bio je to najrazorniji teroristički napad na izraelske civile u istoriji arapsko-izraleskog sukoba.

Napad se dogodio kopnenim putem, sa mora, iz vazduha. Oko 3.000 palestinskih terorista prodrlo je tada u Izrael, motociklima, automobilima i drugim vozilima. Sa mora, korišćeni su gliseri, na Zikim je izvršen amfibijski napad. Iz vazduha su korišćeni dronovi, paraglajderi. Istog dana, uveče, na Izrael je ispaljeno još oko 150 projektila.

Ubijeni su civili u obližnjim poljoprivrednim zajednicama, kibucima, kuće su zapaljene, oteti su brojni civili kao taoci. Bilo je iživljavanja, sakaćenja, masakriranja, otimana su i deca. Prilikom napada na Netiv HaAsara, mošavu, poljoprivrednu kooperativu smeštenu severno od pojasa Gaze, ubijene su 22 osobe.

U napadu na kibuc Beeri, istočno od Gaze, 132 osobe su ubijene, od čega 101 civil, a brojni su nestali. Tokom napada na Nir Oz, južno od Beere, oteta je ili ubijena približno četvrtina od 400 stanovnika tog kibuca.

Tokom upada terorista Al Kasema, borbene grupe Hamasa, na muzički festival Supernova održavanog na otvorenom u blizini Reima, ujutro tog 7. oktobra, ubijeno je 364 lica, od čega 17 pripadnika snaga bezbednosti, a 40 osoba je oteto.

Izraelske snage reagovale su ubrzo nakon napada, prvo dejstvima iz vazduha, oko sat nakon početka borbi.

Potom je pokrenuta operacija izraelskih snaga nazvana "Gvozdeni mačevi" u pojasu Gaze. Mobilisane su desetine hiljada rezervista, proglašeno je vanredno stanje na prostoru 80 kilometara oko Gaze.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Još jedna cigla u zidu

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati