Region

[ Izvor: Mediji ]

10. 10. 2024. 11:06 0

Šokantni dokazi o brutalnosti hrvatske policije prema migrantima

"Hrvatska granična policija spaljuje odeću, mobilne telefone i pasoše migranata koji pokušavaju da uđu u Evropsku uniju, nakon čega ih nasilno vraća u Bosnu i Hercegovinu", navodi se u izveštaju humanitarne organizacije No Name Kitchen (NNK).

Izveštaj uključuje fotografije spaljenih predmeta i svedočenja o seksualnom zlostavljanju i premlaćivanju. Hiljade ljudi iz južne Azije, Bliskog istoka, severne Afrike, a sve više i iz Kine, svakodnevno pokušava da pređe Balkan kako bi stigli u Evropsku uniju.

Migranti često borave u improvizovanim kampovima ili na železničkim stanicama. "Gardijan" izveštava da hrvatska granična policija mnoge od njih zaustavlja, pretresa, pljačka i nasilno vraća u BiH, gde hiljade tražilaca azila ostaju u nehumanim uslovima, često izloženi hladnoći.

Članovi NNK obišli su sporne lokacije

Prema NNK-u, ova praksa, poznata kao "pushback" ili potiskivanje, krši međunarodno pravo, koje garantuje pravo na podnošenje zahteva za azil nakon prelaska granice. Organizacija je dokumentovala osam lokacija na kojima je, kako tvrde, hrvatska policija spalila lične stvari i dokumente migranata, uključujući one potrebne za podnošenje azila.

Zapaljeni pametni telefoni, prema organizaciji, mogli su sadržati dokaze o nasilju hrvatske policije u vidu snimaka i fotografija koje su migranti sačuvali. Krajem 2023. i početkom 2024. godine, NNK je obišao granicu između Hrvatske i BiH u potrazi za dokazima o spaljivanju imovine, na osnovu ranijih prijava svedoka. Organizacija je navela da je na terenu pronašla spaljene lične karte, torbe, mobilne telefone, obuću, naočare, zvanične dokumente i novčanike.

Trudna Marokanka prijavila je pretnje silovanjem

U decembru prošle godine, trudna 23-godišnja Marokanka izjavila je da su je hrvatski policajci napali pre nego što su spalili njene i stvari njenih saputnika. Putovala je sa suprugom, drugom ženom i troje dece.

Prema njenim rečima, policajci su je prisilili na ponižavajući pretres, uključujući pretragu genitalija, i pretili su joj silovanjem.

- Više bih volela da me prebiju nego da prolazim kroz ovakav pretres - izjavila je.

Ona je rekla da su policajci spalili njihove zaplenjene stvari pre nego što su ih vratili u Bosnu i Hercegovinu.

Još jedno svedočenje iz novembra prošle godine govori o grupi od četiri Marokanca koja tvrdi da su ih policajci tukli i spaljivali njihove stvari. Navodno su ih primorali da bosi hodaju po vrelom pepelu, pri čemu je jedan muškarac zadobio opekotine na stopalima.

Evropski sud presudio protiv hrvatske policije

Hrvatska vlast je do sada negirala optužbe za nasilje i potiskivanje migranata. NNK je saopštio da je dokaze predao specijalnom izvestiocu UN za mučenje.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske izjavio je da policija ima politiku nulte tolerancije prema nezakonitim radnjama svojih službenika i da postoji nezavisni mehanizam za nadzor njihovog rada.

Što se tiče prijava trudnice i grupe Marokanaca, portparol je dodao:

- Nezamislivo je da bi ovakav incident mogao da se dogodi a da se odmah ne prijavi policiji.

On je takođe naglasio da su za nasilje i krađe na granici često odgovorni krijumčari, a da policija ima dokumentovane slučajeve lažnih optužbi.

"Gardijan" podseća da je 2019. tadašnja predsednica Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, u intervjuu za švajcarsku televiziju priznala da je policija primenila silu, ali je negirala da su potiskivanja nezakonita.

Te godine, Evropski sud za ljudska prava presudio je da je hrvatska policija odgovorna za smrt šestogodišnje devojčice iz Avganistana, koja je nastradala nakon što je njena porodica, prilikom povratka u Srbiju, prešla prugu gde ju je udario voz.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Napadnut krokodil

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati