Region

[ Izvor: Mediji ]

09. 10. 2024. 17:20 2

Poslednji trzaj našeg nekadašnjeg giganta?

Stečajni upravnik Varteksa Tomislav Đuričin izvestio je da je Varteks nakon otvaranja stečaja nastavio proizvodnju.

To se pokazalo uspešnim, a nakon ispitivanja isplativosti pripremiće izveštaj kako bi poverioci mogli da odluče da li nastavak proizvodnje ima smisla.

- Stečajni dužnik je nastavio s poslovanjem i obavljena je robna proizvodnja u vremenskom periodu od 11 dana koja se pokazala uspešna, stoga su naručeni materijali kako bi se obavila proizvodnja artikala koji bi bili isporučeni dućanima u oktobru i novembru ove godine i iz koje bi stečajni dužnik ostvarivao prihode - kazao je stečajni upravnik na ispitnom ročištu održanom juče u varaždinskom Trgovačkom sudu.

Dodao je i da će, nakon što budu poznati tačni parametri isplativosti proizvodnje ,"moći da pripremi kvalitetan izveštaj da bi poverenici odlučili da li nastavak proizvodnje ima smisla" i predložio odlaganje izveštajnog ročista koje je sud tada zakazao za 21. oktobra.

Osim izveštaja stečajnog upravnika na ročištu je ispitano više od 600 potraživanja radnika Varteksa od preko šest miliona evra i preko 180 potraživanja tzv. drugog reda, uglavnom banaka i trgovačkih društava, od 29.1 miliona evra.

 Sud je odlučio da će se sastaviti tablica ispitanih potražilaca i da će se odlučiti u kojem iznosu i u kojem isplatnom redu su potraživanja utvrđena, odnosno, osporena, kao što će se odlučiti i o upućivanju na parnicu radi utvrđivanja, odnosno, osporavanja potraživanja.

Trgovački sud u Varaždinu otvorio je stečaj Varteksa 18. jula, a sudskim rešenjem pozvani su poverioci da stečajnog upravnika u roku od 60 dana obaveste o pravnoj osnovi svojih razlučnih prava i delu imovine Varteksa na koji se ono odnosi.

Zemljišno-knjižnom odeljenju Opštinskog suda u Varaždinu naloženo je i da izvrši upis zabeleške otvaranja stečaja u zemljišnim knjigama na nekretnine Varteksa – industrijske zgrade, skladišta, dvorišta, zemljišta, poslovne prostore i stanove u Varaždinu, Gornjem Kućanu, Biškupcu i na zagrebačkoj Trešnjevci.

Osim toga, sudovima u Beogradu naloženo je i da upišu zabelešku otvaranja stečaja i to na stan u Knez Mihailovoj u strogom centru Beograda i stambenu zgradu u Zemunu, a sudovima u Šidu, Vranju i Priboju za poslovne trgovine i prostore u tim gradovima.

Sud je naložio i upise otvaranja stečaja za nekretine u Bosni i Hercegovini – zgrade, kuće i poslovne prostore u Travniku i Novom Travniku.

- Stečajni dužnik je vlasnik mnogobrojnih nekretnina i pokretnina i ima zaposlen veliki broj radnika. Zbog svojih poslovnih odnosa za očekivati je da će imati veliki broj poverenika gde će stečajni upravitelj morati, između ostalog, raditi na sastavljanju i popisivanju brojne imovine, kao i na ispitivanju velikog broja potraživanja poverilaca - navodi se u rešenju sudije Huga Vedemajera.

U rešenju se ističe i da je Tomislav Đuričin izabran za stečajnog upravnika jer je i "u drugim stečajnim postupcima kod ovoga stečajnog sudije pokazao veliku stručnost, savesnost i urednost u obavljanju svoje dužnosti", prenela je Hina.

Otvaranje stečaja usledilo je nakon što je Trgovački sud u Varaždinu primio predlog predsednika uprave Varteksa Karla Kopreka za otvaranje stečaja u kojem se kao stečajni razlog navodi više neizvršenih osnova za plaćanje u razdoblju dužem od 60 dana i neisplaćene tri uzastopne plate.

Istovremeno sa predlogom za otvaranje stečaja, bila je objavljena i potvrda Finansijske agencije (Fina) o blokadi računa i novčanih sredstava izvršenja prema kojoj je evidentirano 64 dana neprekidne blokade Varteksa, odnosno 68 dana blokade u prethodnih šest meseci s ukupnim neizvršenim osnovama za plaćanje od 2.24 miliona evra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Džekpot

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati