Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

21. 12. 2024. 07:10 2

Posni prebranac koji morate da probate! Recept iz bakine sveske

Pasulj se na našem podneblju veoma često i rado koristi. Ova namirnica othranila je generacije Srba, pa većina ljudi ima svoju verzuju pasulja koju najviše voli.

U vreme posta najpopularniji je prebranac, koji je prilično jednostavan za pripremu.

Uostalom, "prosto kao pasulj" je izreka koja dovoljno govori o ovoj namirnici i jednostavnosti njene pripreme.

Ovaj recept poseban je zbog jednog sastojka koji mu daje neodoljiv ukus – dimljene mlevene paprike. Kada ga jednom ovako napravite, ovo će postati vaš omiljeni recept za prebranac.

Sastojci:

500 gr pasulja tetovca

700 gr crnog luka (ili crvenog ili pola-pola)

3 lista lovora

so i biber po ukusu

2 dl ulja

1/2 kašike mlevene paprike

1/2 kašike dimljene mlevene paprike

1/2 kašičice ljute tucane paprike

2 čena sitno isečenog belog luka

Priprema:

Pasulj detaljno preberite, odnosno bacite pokvarena, suva ili ispucala zrna, pa ga dobro operite u bar dve vode.

U veću šerpu sipajte pasulj, pa nalijte vode otprilike dva centimetra iznad pasulja i stavite da se kuva na umerenoj vatri.

Kuvajte ga dok ne omekša, ali pazite da se ne prekuva. Zrna treba da budu skuvana i meka, ali da se ne raspadnu.

Luk isecite na rebarca i propržite ga na ulju dok ne postane staklast, pred kraj dodajte i sitno iseckani beli luk, pa sklonite sa vatre i dodajte so, biber, mlevenu i tucanu papriku i listove lovora.

Kuvani pasulj nemojte cediti već ga samo sjedinite sa lukom i začinima. Stavite sve u vatrostalnu posudu i pecite na 180 stepeni oko sat i po vremena.

Prebranac je gotov kada se lepo zapeče, a sva tečnost uvri. Služite topao uz salatu od kiselog kupusa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Medijski noj

Zoran Živković [19.12.2024.]




Video dana

Kad zatrubi truba

Anketa

Da li ste sigurni u kvalitet radova koje sprovodi vlast širom Srbije?

Rezultati