Svet

[ Izvor: Mediji ]

10. 10. 2024. 12:02 0

Haker iz Ukrajine zarazio milion računara! Čeka ga ogromna kazna

Ukrajinski državljanin Mark Sokolovski (28) priznao je u američkom saveznom sudu krivicu za širenje malvera Raccoon Infostealer.

On je, prema sporazumu o priznanju krivice, pristao da plati najmanje 910.844 dolara na ime restitucije.

Sokolovski je ranije optužen da je jedan od „ključnih administratora” malvera koji, kada inficira računare, krade lične podatke korisnika, uključujući email adrese, podatke o bankovnom računu i informacije o kriptovalutama.

Raccoon Infostealer je prodavan kao MaaS (malware-as-a-service) za oko 200 dolara mesečno, a kupci su plaćali kriptovalutom. Podaci ukradeni pomoću ovog malvera korišćeni su za nove krađe i prodavani su drugima na forumima za sajber kriminal.

U martu 2022. godine, FBI je, u saradnji sa nadležnim agencijama u Italiji i Holandiji, demontirao digitalnu infrastrukturu malvera Raccoon Infostealer.

Međutim, prošlog aprila, sajber kriminalci su najavili povratak malvera, i nove funkcije koje njegovo korišćenje čine lakšim i praktičnijim, a istovremeno otežavaju otkrivanje malvera na zaraženim sistemima.

Sokolovski je uhapšen u Holandiji i izručen SAD u februaru 2024. Nakon njegovog hapšenja, FBI je došao do podataka ukradenih sa brojnih računara koji su bili zaraženi malverom Raccoon. Policija je pronašla više od 50 miliona jedinstvenih lozinki, email adresa, bankovne račune, adrese novčanika za kriptovalute i brojeve kreditnih kartica među podacima koje je Raccoon Infostealer ukrao od miliona žrtava širom sveta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Napadnut krokodil

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati