Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

10. 10. 2024. 12:45 6

Tepić: Tajni mejl direktora Rio Tinta i Šefčoviča pokazuje da je postignut dogovor sa Vučićem

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, govoreći o informacijama koje je iznela tokom trećeg dana skupštinskog zasedanja, kaže za N1 da "tajni mejl" između direktora kompanije Rio Tinto i evropskog komesara Maroša Šefčovića pokazuje da je postignut dogovor sa Vučićem da se litijum rudari. Dodala je i da je važno pokazati koje alate koristi režim Aleksandra Vučića za lobiranje za ovu kompaniju.

- Neko ko je predstavnik građana… Imam obavezu da otkrijem i razotkrijem čitavu hronologiju stvari. Videla sam i reakciju Rio Tinta na to moje izlaganje, gde su oni rekli da sam iznela netačne podatke, što ne vidite u njihovom saopštenju. Oni potvrđuju sve što sam rekla, da su imali sastanak sa Vučićem 2021, da je to javno objavljeno, da to nije nikakva tajna. Ja nisam ni rekla da je to tajna - navodi Tepić.

Ipak, navodi, postoji privatni mejl koji pokazuje dogovore o rudarenju litijuma.

- Ključna je razlika to što je to predstavljeno kao informisanje Vučića o aktivnostima kompanije Rio Tinto, a onda, u tom ipak tajnom mejlu, koji sam ja pokazala, između Rio Tinta i evropskog komesara Šefčovića, sam Rio Tinto kaže: "dogovorili smo se sa Aleksandrom Vučićem"… Nama se sve vreme spočitava da je bivša vlast dogovorila. Ovaj mejl između direktora Rio Tinta i evropskog komesara je dokaz koji kaže dogovorili smo sa Vučićem za rudarenje litijuma - navodi sagovornica.

U Skupštini je Tepić iznela i informacije o slovačkoj kompaniji InoBat.

- Druga stvar, koja mi je bila važna, jeste ta slovačka kompanija InoBat, koja je najavila da će u Ćupriji graditi fabriku baterija. To podrazumeva da će pola milijarde evra novca građana Srbije da se upumpa slovačkoj kompaniji, kao subvencija, što je odluka doneta iza zatvorenih vrata sa Sinišom Malim. Šefčovič je sa InoBatom još 2019. krenuo da se sastaje, što je opet bio neotkriveni podatak do sada. Bilo mi je važno, Vučić i Brnabić menjaju narative… Poslednja faza je Milenko Jovanov koji je rekao mi nismo ni za, ni protiv, nego da vidimo šta kaže struka. A onda vidite koju struku koriste i na koji način - ističe za N1.

Poslanica SSP navodi da je cilj bio izneti važne informacije, one sa kojima javnost nije upoznata.

- Važno je prikazati koje alate koristi režim Vučića da bi lobirao za Rio Tinto. Postoji uslov da se rasprava završi večeras, to zavisi od Nestorović, koja je ovlašćena da brani zakon. Govorila je gotovo tri sata u prvom danu… Najviše od toga zavisi, ali najkasnije večeras i sutra u prepodnevnim časovima da se glasa - zaključuje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Napadnut krokodil

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati