Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

10. 10. 2024. 11:15 0

Pritisci na ETF zbog projekta Jadar: Kako izgleda kada politika uđe u nauku

Goruća tema u Narodnoj skupštini i ostatku društva navela je upravu Elektrotehničkog fakulteta da se povuče sa svoje funkcije. Dobro obavešteni izvori portala Nova.rs navode i to da je razlog - pritisak da se ta visokoobrazovna insitucija izjasni o litijumu. Zvaničnog saopštenja ETF-a još nema, a sagovornici N1 sugerišu - da tako izgleda kada politika uđe u nauku.

Ostade Elektrotehnički fakultet bez uprave u trenu, i to cele, uključujući i dekana Dejana Gvozdića.

Prenose insjaderi za portal Nova.rs - pljuštale su ostavke na Nastavno-naučnom veću, pre glasanja i izjašnjavanja o projektu "Jadar".

- Mislim da je uprava fakulteta, znajući kakav će biti ishod glasanja, jednostavno napravila za sebe "solomonsko rešenje", jer su verovatno bili izloženi nekoj vrsti pritiska - rekao je profesor Šumarskog fakulteta Ratko Ristić.

Izvori Nove navode da se dekan požalio na "tešku, a bespotrebnu situaciju". Navodno je bio protiv izjašnjavanja fakulteta o litijumu, jer nije usko stručan za to.

I bivši dekan ETF-a Branko Kovačević tvrdi - nije fakultet koji je nekada vodio pozvan da se o tome pita.

- Mogu da nas pitaju o, na primer, 5G mreži, ali ne mogu da nas pitaju o nečemu što nismo mi. Mene su moji učitelji učili da pričam samo o onome što znam - rekao je Kovačević.

Ne bih baš rekla da oni nemaju o čemu da se pitaju. Što je i pokazano u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti pre tri godine kada su i kolege sa Elektrotehničkog fakulteta učestvovale u tom simpozijumu, smatra profesorka Biološkog fakulteta Ljiljana Tomović.

Nekadašnja rektorka Beogradskog univerziteta uznemirena je vestima sa ETF-a. Ne seća se ovakvih situacija. Kaže, fakulteti treba da debatuju o problemima, ali ne tako da to može da se zloupotrebi.

- Ovo sve nekako igra i ide na ruku vladajućoj stranci, da se prave smutnje i smetnje, a oni će i dalje ići napred sa projektom "Jadar" i zapravo je sve ovo jedna dimna zavesa - smatra nekadašnja rektorka BU Ivanka Popović.

Članu skupštinskog odbora za nauku Peđi Mitroviću dešavanja na Elektrotehničkom deluju kao opstukcija izjašnjavanja onih koji bi rekli "ne" litijumu.

- Srpska napredna stranka pokušava da se sakrije iza stava da dok se struka ne izjasni, ni oni se neće izjasniti o iskopavanju litijuma u Republici Srbiji. Ali očigledno da na sve moguće načine oni zapravo pokušavaju da utiču na stav struke po pitanju ove teme, a to se može čuti i u skupštinskoj raspravi - kaže Mitrović.

Sagovornici portala "Nova.rs" tvrde da je Ministarstvo nauke "pritisnulo" da se izjasni o iskopavanju litijuma.

Sa druge strane, ministarstvo odgovara - poziv je upućen fakultetu da delegira eksperta koji bi doprineo što boljem informisanju javnosti o svim spornim pitanjima, kao što je bio slučaj i sa drugim relevantnim ustanovama.

Ni u jednom trenutku nije vršen pritisak po pitanju potencijalnog projekta "Jadar", niti bilo kog drugog konkretnog projekta ili aktivnosti. Svaki pokušaj da se ministarstvo stavlja u kontekst ovakvih aktivnosti predstavlja grubu dezinformaciju, navedeno jke u saopštenju resornog ministarstva.

Sam Elektrotehnički fakultet o svemu ćuti. Ne oglašava se i ne odgovara na upit - šta se tačno desilo i šta sledi u narednom periodu kad je reč o funkcionisanju te ustanove.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Napadnut krokodil

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati