Društvo i ekonomija

D. Ljutić

10. 10. 2024. 11:19 5

CENZURISANI SKUPŠTINSKI STENOGRAM Ana Brnabić ne čuje izrečene gadosti i uvrede SNS?

Inicijativa Otvoreni parlament, koja prati dešavanja u Skupštini Srbije, objavila je na društvenoj mreži Iks da je nastavljen "proces čišćenja i poliranja skupštinskih steno beleški". Rečenica "Đubre jedno ustaško", iako jasno razumljiva u prenosu sednice, nije se našla u originalnom izdanju transkripta, naveo je Otvoreni parlament. Falsifikovanje službenih evidencija je krivično delo, a ne samo primer neetičnosti, nedemokratičnosti i loše parlamentarne prakse. Dakle, onaj ko je izvršio intervencije u steno beleške ili naložio da takve intervencije budu izvršene, za tako nešto bi mogao i morao da odgovara. Kada bismo imali funkcionalno tužilaštvo.

Stenogrami sednica u Narodnoj skupštini se cenzurišu. To je utvrdio Otvoreni parlament, koji se godinama zalaže za javnost rada Parlamenta - upravo objavljivanjem stenograma. Izbacivanje iz stenograma rečenice koju je poslanik vladajuće većine uputio opozicionom kolegi, zabrinjavaju pravnike i nevladine organizacije. Podsećamo, dok je poslanik Zdravko Ponoš govorio u Skupštini, iz dela sale gde sede poslanici vlasti začulo se "đubre jedno ustaško". Ponoš je izjavio da su mu rekli da je to izgovorio Nebojša Bakarec i dodaje da je to uradio po partijskom zadatku.Skupštinski transkripti (ili steno beleške) jesu zapisi izlaganja narodnih poslanika tokom plenarnih sednica koje se beleže u izrečenom obliku, bez ikakvog izostavljanja reči ili izraza. Ovi transkripti su važni jer su osnov političke odgovornosti za javno izrečenu reč (ne i pravne odgovornosti, jer su poslanici zaštićeni imunitetom). Faktički, steno beleške su i neprocenjiv istorijski izvor koji verno odslikava politički trenutak u društvu. 

Potreba da svaka reč koja se kaže u mikrofon, kada poslanik ima reč, kao i ono što se čuje van toga u samoj sali, gde se održavaju sednice, bude zabeležena i javno dostupna, jeste od velike važnosti za demokratiju i parlamentarizam. Tačnije, ostaju uvrede, ostaju psovke, ostaje svaka pretnja koja je izrečena bilo da je izrečena direktno u mikrofon ili se mogla čuti u sali.Ali, šta se dogodi kada se u zakonu o vernom beleženju skupštinskih reči umešaju naprednjaci? Dogodi se, kao što vidimo, falsifikat. Poznajući rad naprednjaka i njihovo iskrivljeno shvatanje istine i pravde, i to logično spojimo sa najnovijim intervencijama, lako se može dogoditi da u budućnosti imamo sređivanje poželjnih izjava. Time bi oni koji su svedočili određenom ponašanju ili izjavi predstavnika vlasti, mogli samo uzaludno da dokazuju da su oni čuli nešto drugo, da nije bilo tako. Jer, nema ga na papiru a slika je slika, ton je ton. Međutim, redigovanje stenografskih beležaka i mogućnost da to postane praksa, u zavisnosti od potrebe SNS-a da se izgovoreno naknadno menja, čini se da još uvek ne dopire do javnosti.

Zastupnici opozicije i organizacije koje prate rad parlamenta u Srbiji i dalje traže objašnjenje zbog čega su, kako kažu, izmenjeni transkripti sa zasedanja na kojem se svojevremeno raspravljalo o smeni tada ministra policije Bratislava Gašića. Umesto odgovora, doneta je nova odluka da se skupštinski stenogrami ubuduće novinarima i zastupnicima dostavljaju sa zakašnjenjem. Stručnjaci ocenjuju da je transparentnost rada parlamenta time vraćena godinama unazad, a pojedini zastupnici su zbog svega toga svojevremeno najavljivali i krivične prijave.U cenzurisanoj verziji transkripta skupštinske rasprave od  22. juna prošle godine, koja je na sajtu Skupštine objavljena tek posle pet dana, nema rečenice "Ubijaš penzionere u Aranđelovcu" koju je, tokom izlaganja narodnog poslanika Zorana Zečevića, izgovorio narodni poslanik Nebojša Bakarec. Ana Brnabić, kao tadašnja predsednica Vlade, tresnula je skupštinski mikrofon, a opoziciji dobacila da su "govnari odvratni“. Ovaj prostakluk prošao je bez ikakvih političkih ili drugih posledica po nju.

Kao tada ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić tvrdio je da nije rekao ono što smo svi čuli da je rekao - da je ubica Olivera Ivanovića poznat i da je pod zaštitom Nemačke. Gašić se od date izjave branio upravo steno beleškama u kojima je navodno "upisan" znak pitanja koji menja značenje njegovoj izjavi. Dakle, SNS ima jasnu nameru da svoja verbalna nepočinstva ubuduće jednostavno izbriše iz skupštinske evidencije. Nema transkripta - nema ni problema. Ma, da li je baš tako?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Napadnut krokodil

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati