Svet

[ Izvor: Mediji ]

28. 06. 2024. 08:28 10

Panika zbog debate, demokrate traže Bajdenu zamenu?!

"Volim Džoa Bajdena. On je dobar čovek i nastaviću da podržavam Džoa Bajdena. Ali ovo ne izgleda dobro...", rekao je jedan od analitičara u studiju CNN-a nakon održane debate Bajden - Tramp 2024.

Predsednik Amerike Džozef Bajden se nadao da će obezbediti podršku birača za svoju kandidaturu za predsednika, tako što će pristati na debatu skoro dva meseca pre nego što bude formalno nominovan od strane partije. Umesto toga, njegov bled i nepovezan nastup na debati sa Donaldom Trampom izazvao je talas panike među demokratama i ponovo otvorio diskusiju o tome da li bi on uopšte trebalo da bude kandidat.

Registrovani birači CNN-a koji su gledali debatu između Bajdena i Trampa kažu, 67 prema 33 odsto, da je Tramp pokazao bolji učinak. Politički komentator CNN-a Van Džons, koji je bio specijalni savetnik Baraka Obame, rekao je da je debatni nastup predsednika Bajdena u četvrtak bio "težak".

- Volim Džoa Bajdena. Radio sam za Džoa Bajdena. Uopšte nije dobro prošao. To je dobar čovek. On voli svoju zemlju. On radi najbolje što može. Ali večeras je imao test da povrati poverenje i on to nije uspeo da uradi - istakao je Džons.

Nervoza u redovima demokrata

Kako navodi CNN, demokrate su razočarane zbog Bajdenovog nastupa u debati, a neki čak i privatno postavljaju pitanja o tome da li on treba da ostane kandidat stranke.

- Mislim da ima mnogo ljudi koji će hteti da razmišljaju o drugom kursu. Još smo daleko od naše konvencije i ima vremena da ova stranka smisli drugačiji put - rekao je jedan član demokrata za CNN.

Dvojica zvaničnika stranke, od kojih je jedan na visokom položaju, izrazili su zabrinutost zbog učinka Bajdena u debati. Nakon trenutka kada se činilo da je Bajden izgubio tok misli dok je govorio o zdravstvenom osiguranju, jedan zvaničnik je o predsednikovom učinku rekao: "ništa dobro".

Zvaničnici su takođe postavili pitanje zašto je Džozef Bajden propustio druge prilike da kritikuje Trampa, posebno po pitanju abortusa.

Teških 90 minuta

Tokom 90 minuta, Bajden se hrapavim glasom borio da iskaže svoje misli i da se suprotstavi oštrom, ali nepoštenom bivšem predsedniku Donaldu Trampu, izazivajući sumnju u svoju sposobnost da vodi energičnu i konkurentnu kampanju četiri meseca pre izbora. Umesto da zaustavi zabrinutost oko njegovih godina, Bajden (81) je to postavio kao centralno pitanje.

Demokrate, koje su mesecima branile predsednika od sumnjičavih kritičara, uključujući i članove njegove administracije, razmenjivale su telefonske pozive i tekstualne poruke u roku od nekoliko minuta od početka debate, pošto je postalo jasno da Bajden nije dobro počeo. Praktično u očaju, neki su na društvenim mrežama izrazili šok, dok su drugi privatno raspravljali da li je prekasno da se Bajden ubedi da se povuče u korist mlađeg kandidata.

- Bajden će se suočiti sa plejadom poziva da se povuče. Džo je imao duboku naklonost među demokratama, ali stranke postoje da bi pobedile. Čovek koji je bio na bini sa Trampom ne može da pobedi. Strah od Trampa ugušio je kritike na račun Bajdena. Sada će taj isti strah podstaći pozive da se povuče - rekao je za Njujork tajms veteran među demokratskim stratezima.

Grupa demokrata u Predstavničkom domu je zajedno pratila debatu, a jedan od njih, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, priznao je da je to bila "katastrofa" za Bajdena. Ista osoba je rekla Njujork tajmsu da grupa raspravlja o potrebi za novim predsedničkim kandidatom.

Mark Bjuel, istaknuti donator Bajdena i Demokratske stranke, rekao je posle debate da predsednik mora snažno da razmotri da li je on najbolja osoba za kandidaturu.

Cilj nije ispunjen

Bajdenov cilj kada je prihvatio debatu ranije nego što je ikada održana bio je da ponovo kalibriše trku kao izbor između sebe i, kako kaže, zločinca koji je pokušao da poništi izbore i koji bi, po njegovom mišljenju, uništio američku demokratiju ako bi dobio moć.

Činilo se da je Donald Tramp (78) prošao kroz debatu bez problema, plasirajući jednu laž za drugom, a da nije bio efikasno osporavan. Delovao je samouvereno dok je izbegavao preterano nadmoćno držanje koje mu je nanelo štetu tokom njegove prve debate sa Bajdenom 2020. godine.

Dok je Tramp povremeno zamuckivao i izricao laži, neistine i manipulativne informacije, on je to činio energično, čime je prikrivao laži, uspevajući da ostane uvredljiv čak i kada je reč o pitanjima koja su teška za njega, kao što su pravo na abortus i napad na Kapitol 6. januara 2021.

Nema očiglednog naslednika Bajdena

Bajden se većinu vremena branio ili nije koristio prilike. Njegovi pomoćnici su kasnije rekli da je bio prehlađen poslednjih dana, objašnjavajući njegov promukli glas.

Nijedan aktuelni predsednik do sada nije ispao iz trke u poodmakloj kampanji, a bilo je malo konsenzusa o tome šta bi se desilo ako bi to uradio. Demokrate su u četvrtak uveče razmatrale scenarije u kojima bi partijske starešine poput senatora Čaka Šumera iz Njujorka, bivše predsednice Nensi Pelosi iz Kalifornije i predstavnika Džejmsa E. Klajberna iz Južne Karoline trebalo da intervenišu kod Bajdena.

Nije bilo naznaka da bi neko od njih pristao na to. Druge demokrate su rekle da se plaše da je prekasno, napominjući da je Bajden ponosan, tvrdoglav čovek koji je dugo insistirao da je najbolji kandidat da pobedi Trampa i da ne bi slušao nikoga osim njegove supruge Džil Bajden. Demokrate su dugo zabrinute da ne postoji očigledan naslednik Bajdena.

"Nikada neću okrenuti leđa Bajdenu"

Guverner Kalifornije Gevin Njusom potvrdio je podršku predsedniku Bajdenu i rekao da nije zabrinut zbog sposobnosti demokratskog kandidata da vodi zemlju nakon prve predsedničke debate.

- Nikada neću okrenuti leđa predsedniku Bajdenu. Nikada ne okreći leđa predsedniku Bajdenu, ne znam demokratu u mojoj stranci koji bi to uradio - rekao je on kada su ga pitali o navodima da postoje demokrate koje su možda spremne da zamene Bajdena kao partijskog kandidata.

- A posebno nakon večeras, mi mu čuvamo leđa. Svi smo uključeni, udvostručićemo napore u narednih nekoliko meseci. Pobedićemo na ovim izborima - poručio je on.

Na pitanje CNN-a da li ima ikakvih zabrinutosti da je Bajden sposoban da vodi državu, Njusom je rekao "ne postoji nikakva".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Mačka programira

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati