Svet

[ Izvor: Mediji ]

09. 06. 2024. 10:02 0

Demonstranti opkolili Belu kuću: Imali poruku za Bajdena (VIDEO)

Hiljade ljudi okupilo se ispred Bele kuće u subotu popodne u znak protesta protiv administracije Džozefa Bajdena koja je vodila rat u Gazi.

Propalestinski demonstranti nosili su, kako se izveštava, oko 3 kilometra dug transparent, nazvan "Narodna crvena linija", ispred Bele kuće u subotu, kao deo protesta protiv odgovora Bajdenove administracije na rat u Gazi.

Protest, koji je okupio oko 75.000 ljudi, opkolio je Belu kuću, prema koaliciji ODGOVOR, jednom od organizatora protesta.

Na protestu su zabeleženi incidenti, a jedan muškarac sa maramom sa simbolima Hamasa na glavi vitlao je maskom sa likom Džoa Bajdena tokom protesta propalestinskih demonstranata u Vašingtonu. Maska je bila poprskana crvenom bojom koja predstavlja krv.

Neki demonstranti su vandalizovali obližnje spomenike.

Skup je bio usmeren protiv Izraela i podrške koju Bajden pruža toj zemlji u sukobu sa palestinskom ekstremističkom organizacijom u Pojasu Gaze. Demonstranti su Bajdena optužili da se nalazi "na pogrešnoj strani istorije" i skandirali "Slobodnoj Palestini".

Ko je organizovao proteste?

Protesti su organizovani od strane koalicije ANSWER, Saveta za američko-islamske odnose, Partije socijalizma i oslobođenja, kao i antiratne organizacije Koud pink (Šifra ružičasto). Ove organizacije su se udružile da bi izrazile nezadovoljstvo američkom politikom prema Izraelu i Palestini.

Bajden još uvek nije javno reagovao na proteste. Međutim, demonstranti su jasno izrazili nezadovoljstvo njegovom politikom, uzvikujući "Hej, Džo Bajdene, prodao si se" i upućujući mu poruku da "Zaustavi genocid" u Pojasu Gaze.

"Bajdenove crvene linije nema ni na vidiku" - poručili su iz koalicije ANSWER, koja je bila među organizatorima protesta. Ova izjava jasno pokazuje da demonstranti smatraju da Bajden nije ispunio obećanje da će povući "crvenu liniju" ukoliko Izrael pokrene invaziju na grad Rafu u Pojasu Gaze.

Protesti u Vašingtonu pokazuju rastuće nezadovoljstvo američke javnosti prema politici predsednika Bajdena prema Izraelu. Demonstranti su jasno izrazili nezadovoljstvo i zahtevaju promenu američke politike prema Izraelu i Palestini.

Rojters navodi da je najmanje osam zvaničnika dalo ostavku u administraciji Bajdena zbog njegove politike prema ratu u Gazi, kao i da su propalestinski demonstranti ometali nekoliko njegovih događaja u kampanji za reizbor na poziciju predsednika.

Rat u Gazi je počeo je 7. oktobra prošle godine kada su pripadnici militantne grupe Hamas napali Izrael, nakon čega je Izrael počeo napade na Gazu u kojima je ubijeno preko 36.000 ljudi, a izmešteno oko 2,3 miliona ljudi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Pomoć stiže

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati