Srbija

[ Izvor: Mediji ]

30. 06. 2024. 17:47 1

Poplave, orkanski vetrovi i džinovski grad: Ovako je izgledalo nevreme koje je pogodilo Srbiju (VIDEO)

Poslednji deo juna obeležile su oluje, pljuskovi, grmljavina i jak grad. Ipak, poslednja dva dana ovog meseca imali smo mali predah od nevremena, ali ne zadugo. Kako je već jutros najavio Republički hidrometeorološki zavod Srbije, nove nepogode očekuju nas već u noći ka utorku.

Meteorološka kompanija "Hailz Srbija" objavila je na svojoj Instagram stranici rekapitulaciju vremenskih uslova u poslednjem delu juna, a na snimcima i fotografijama vide se strašne scene nevremena.

"Bujične poplave, olujni/orkanski vetrovi i džinovski grad - pojave na teritoriji Srbije u poslednjoj dekadi juna 2024. godine. Ciklon iz Mediterana - nekoliko fotografija i video snimaka koji su obeležili ovaj period u Srbiji", napisali su oni u opisu videa. 

Novo upozorenje RHMZ


Podsetimo, ovaj vikend je veoma topao, a letnje temperature trajaće i sutra do kraja dana. Čak se u nekim delovima zemlje očekuju i temperature od 38 stepeni Celzijusa.

RHMZ objavio je novo upozorenje na velike vrućine.

"Do kraja dana i sutra (01.07.) veoma toplo usled priliva veoma toplog vazduha sa severa Afrike, maksimalna temperatura danas od 33 do 37 stepeni, a sutra od 31 na severu Bačke do 37 stepeni na jugoistoku zemlje", upozorio je RHMZ.

U urbanim sredinama i predstojeća noć biće tropska. Za područje Beograda izdato je upozorenje na visoke temperature za danas i sutra (30. jun i 01. jul)

Maksimalna temperatura danas i sutra biće u intervalu od 35 do 37 stepeni. Predstojeća noć ponovo će biti tropska.

Od utorka preokret

U ponedelјak uveče i u noći ka utorku, kao i u utorak tokom celog dana, ponovo se očekuju grmlјavinske nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom. U utorak se u većini mesta očekuje se između 20 i 40 mm, a u delovima zapadne, severne i centralne Srbije i od 40 do 80 mm kiše, lokalno i više, za 24 h. Dnevna temperatura biće u padu za oko 10 stepeni u odnosu na ponedelјak.

-Za konkretne lokacije izdavaćemo hitna upozorenja jedan do dva časa unapred- najavio je RHMZ, a upozorenje se odnosi na teritoriju cele zemlje, uključujući i Beograd.

Popaljeni svi alarmi

Danas je u celoj Srbiji na snazi narandžasti meteoalarm koji se odnosi na visoke temperature. Sutra će situacija biti slična, s tim što će na snazi biti i žuti meteoalarm koji će se u određenim delovima zemlje odnositi na grmljavinu i pljuskove, dok će narandžasti meteoalarm za grmljavinu biti upaljen u Bačkoj i Banatu. U utorak će se situacija naglo pogoršati, te će u crvenom biti više od polovine Srbije.

Kako najavljuje RHMZ, crveni alarm zbog pljuskova biće na snazi u:

-Banatu
-Sremu
-Zapadnoj Srbiji
-Šumadiji

Crveni meteoalarm zbog grmljavine biće na snazi u:

-Jugoistočnoj Srbiji
-Jugozapadnoj Srbiji
-Kosovu i Metohiji

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Pomoć stiže

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati