Društvo i ekonomija

[ Izvor: Blic ]

22. 10. 2024. 11:36 0

Kako roditelji mogu da vide kontrolne i pismene dece?

Dok pojedini roditelji negoduju što deca više ne donose kontrole kući kako bi i oni mogli da ih pogledaju, u školama se pojavio, kako tvrde neki roditelji, novi "trend". Kako jedna mama navodi, neki nastavnici više ni učenicima ne daju testove.

Naime, žena je na svom X nalogu istakla da je, navodno, profesorka matematike u jednoj školi u Srbiji samo saopštila ocene deci, ali im njihove testove na uvid nije dala.

- Još uvek nisam "sažvakala" to da deca kući ne donose kontrolne (bitnije je da ostanu u školi za inspekciju) ali sad imamo nove momente, kontrolni iz matematike, urade, čekaju par dana, dođe nastavnica kaže im ocene, upiše u onaj e-dnevnik, ali ni njima ih ne pokaže - napisala je žena.

Njena objava rasplamsala je diskusiju, a mnogi roditelji se pitaju kako će deca uvideti svoje greške i naučiti ako ne mogu da vide svoje testove.

- Prvo jeste po zakonu da deca ne bi menjala kontrolne, a i zbog dolaska roditelja na otvorena vrata. Drugo je njena greška i za to imate pravo stvarno da se bunite...,

- To ne može tako. Mislim evidentno je da može, ali avaj, ne bi smelo.

- Neka dete traži opet kontrolni na uvid. Mora ga pokazati deci.

- Čemu onda služe kontrolni? - glasili su neki od komentara.

Deca moraju da vide svoj test, a evo kako to mogu i roditelji

Povodom ove teme za "Blic" se oglasio i direktor Foruma srednjih škola Milorad Antić koji je istakao da ukoliko roditelji žele da vide testove to mogu i da urade tako što će otići na "otvorena vrata", ali i da deca moraju da dobiju svoje testove na uvid.

- Svaki nastavnik ima "otvorena vrata" i svaki roditelj može da ode i raspita se o uspehu svog deteta. Da vidi šta mu ide bolje, šta slabije, kakvo je njegovo ponašanje, a samim tim i da pogleda testove iz određenog predmeta - kazao je na početku Antić.

On dalje navodi da je samo potrebno da roditelj ima inicijativu, a da je čak obaveza predmetnog nastavnika da roditelje prime i odgovore na sva njihova pitanja koja se tiču uspeha deteta.

- U toku nedelje nastavnik ima ta "otvorena vrata" u trajanju od sat vremena, roditelj samo treba da se raspita oko pojedinosti, a zatim dođe i traži, u ovom slučaju test na uvid i dobiće - objasnio je direktor Foruma srednjih škola.

Međutim, on ističe da je protivzakonito da deca ne dobijaju svoje testove na uvid.

- Ako je zaista situacija takva da deca ne dobijaju svoje testove to je onda protivzakonito i protiv tog profesora može da se pokrene čak i disciplinski postupak - otkrio je on.

Napominje da je cilj da nastavnik učeniku obrazloži ocenu koju je dobio i zašto je neki rad bio za četvorku, trojku ili jedinicu.

- U mojoj dosadašnjoj praksi po prvi put čujem da neko ne daje testove na uvid. Ono što ja znam je da svi nastavnici daju i da to niko ne izbegava - zaključio je on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Tvrda glava

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati