Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

22. 10. 2024. 13:52 1

Nova velika sramota Aleksandra Šapića

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić nije prisustvovao obeležavanju Dana oslobođenja Beograda. Među objavljenim fotografijama sa ovog celodnevnog događaja, obojenog idejom antifašizma, nema nijedne Šapićeve fotografije. Kad se uzmu u obzir njegove nedavne izjave i predlozi, ovakav epilog možda je i logičan. Međutim, to ne umanjuje sramotu.

Dan oslobođenja Beograda, 80. po redu, obeležen je u nedelju.

Aleksandar Šapić nije bio na polaganju cveća herojima, izložbi njima posvećenoj, svečanoj akademiji, niti na muzičkom koncertu, iako je odluku o njegovom održavanju sam doneo.

Kad se podvuče linija, izgleda da Šapić ima izvesnih problema sa pojmom antifašizma.

Ako se uzmu u obzir njegovi nedavni predlozi, koji za cilj ima praktično “proterivanje" onih koji su bili simboli ove borbe, ova informacija nije za čuđenje.

Podsetimo, među Šapićevim idejama prethodnih meseci bila je, pre svega, inicijativa da se izmesti grobnica Josipa Broza Tita, kao i da se podigne spomenik vođi Ravnogorskog pokreta Draži Mihailoviću na Terazijskoj terasi.

- Ne mogu da utičem na tu odluku, niti grad Beograd može pravno-formalno na to da utiče, ali mislim da je izmeštanje Josipa Broza iz Muzeja Jugoslavije izuzetno važna stvar za srpski narod i za budućnost ove zemlje - rekao je Šapić.

Gradonačelnik Beograda je rekao i da je park Terazijska terasa primereno mesto za spomenik jednom komandantu četničkog pokreta iz Drugog svetskog rata. Dodao je da se time “niko ne ugrožava”, i poručio da je podizanje tog spomenika “važno zbog nacionalnog pomirenja i kako ne bi više dolazilo do podela“.

Sa ovakvim uverenjima jasno je zašto Šapića u nedelju nije bilo nigde. Kao predstavnik gradske vlasti svuda se pojavljivao predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

Proslava oslobođenja jednog grada bez njegovog gradonačelnika… To ne biva nigde, osim u Beogradu, piše Nova.

Inače, Dan oslobođenja Beograda obeležen je čitavim nizom manifestacija.

Najpre je na Avalu stigao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je položio venac na spomenik Neznanom junaku.

Ministri u Vladi Srbije, predstavnvici grada, kao i ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko položili su vence u Spomen kompleksu "Groblje oslobodilaca Beograda". Njih je predvodio ministar odbrane Bratislav Gašić.

Vence su položili i ministar bez portfelja zadužen za međunarodnu ekonomsku saradnju i oblast društvenog položaja crkve u zemlji i inostranstvu i počasni predsednik fondacije "Besmrtni puk" Nenad Popović, ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski, kao i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

Zatim je otvorena izložba koja je posvećena ljudima koji su na herojski način učestvovali u oslobađanju Beograda.

Učesnici marša "Besmrtnog puka", nakon ceremonije polaganja venaca u Spomen kompleksu "Groblje oslobodilaca Beograda", krenuli su nešto pre 13 časova od Groblja ka Trgu Republike.

Na čelu kolone nalazio se počasni predsednik fondacije "Besmrtni puk" i ministar Nenad Popović, potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, zamenik predsednika Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov, zamenik predsednika Državne dume Petar Tolstoj i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Po završetku marša, na Trgu Republike je izveden muzičko-scenski program sa srpskim i ruskim izvođačima i Svečana akademija u Narodnom pozorištu.

Interesantno je da je odluku o održavanju koncerta doneo upravo Aleksandar Šapić, koji je koncert zakazao na istom mestu i u isto vreme kao i nedeljama unazad planiran protest protiv izmeštanja Starog savskog mosta.

Dan je završen vatrometom na Savskoj promenadi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Tvrda glava

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati