Društvo i ekonomija

[ Izvor: D. Ljutić ]

19. 10. 2024. 07:00 9

TANTE ZA MANTE Da li je Dodik potreban Vučiću?

U poslednje vreme nijedan značajni politički događaj u Srbiji ne može da prođe bez Milorada Dodika. Da li je Dodik pre svega potreban Aleksandru Vučiću da bi u vreme, kada mora da donese teške i po njegovu vlast nezdrave odluke po pitanju Kosova, poslao poruku da će tu situaciju zabašuriti dobitkom Republike Srpske?

Milorad Dodik nije samo predstavnik bosanskih Srba, on je i državljanin Srbije, a verovatno i građanin Beograda. On je sada na sebe preuzeo sav onaj nacionalizam, svu onu nacionalističku retoriku, koju Aleksandar Vučić ne može da koristi u poslednje vreme a Aleksandar Vulin ne može baš sve sam.

Vučić se nikada nije ogradio od agresivnih nastupa Milorada Dodika. Dodik crta granice "velike Srbije", a često i u Vučićevom prisustvu govori da su Republika Srpska i Srbija jedno, negira Bosnu i Hercegovinu i najavljuje ujedinjenje Republike Srpske i Srbije. Posle Mila Đukanovića, najduže je na vlasti u regionu. Dodik danas stremi ka Vučićevoj nacionalističkoj prošlosti, a Vučić Dodikovoj, da tako kažemo, prozapadnoj prošlosti. Milorad Dodik je nekada bio očekivani dašak demokratskog vetra, kako ga je svojevremeno nazvala Medlin Olbrajt. Danas je postao rusofil a Vučić ide u obrnutom smeru. Vučić vrlo dobro razume ko je najmoćniji čovek u Republici Srpskoj i ko ima podršku koja njemu može da bude i pretnja. On je prosto prinuđen da održava dobre odnose sa Miloradom Dodikom, jer Rusija preko Dodika očigledno šalje poruke Vučiću.Zbog toga je sasvim sigurno da Milorad Dodik za Zapad nije neko na koga se može osloniti. Kao i Aleksandar Vučić u Srbiji, i on je u Republici Srpskoj gradio prorusku javnost koja je nacionalistički nastrojena i naravno da bi svaki ofanzivniji korak Zapada protiv Dodika njemu doneo dodatne poene. Problem je u tome što Zapad nema političkih alternativa za politiku Milorada Dodika. Vučić bi, naravno, u svakom momentu mogao da se odrekne Dodika, da ga pusti niz vodu pošto je on operator moći bez ikakvih skrupula, što je više puta pokazao. Ako je mogao da odstrani bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, zašto ne bi mogao i Milorada Dodika.Ali, Vučiću je Dodik još uvek potreban, s obzirom na to da on na neki način reprezentuje srpstvo. Pitanje je i da li Vučić želi da se odrekne Dodika jer mu on može trebati u raznoraznim konstelacijama, pogotovo onih po pitanju Kosova. Zato je Milorad Dodik sada politička konstanta za vladavinu Vučića i ne može Dodika tek tako da pusti niz vodu. A prija mu i šlihtanje.Tako je predsednik Republike Srpske nedavno na svečanom otvaranju Doma zdravlja u Stanarima, izjavio da je ovo istorijski dan za to mesto zato što došao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Predsednik Vučić može da se nazove Aleksandrom Ujediniteljem, jer je na specifičan način ujedinio Srbe - rekao je Dodik pozdravljen aplauzom.

I ne zaboravlja Vučić. Kako su bili sinhronizovani dolasci glasača iz Republike Srpske na beogradske izbore, tako je sinhronizovana i proslava Dana Republike Srpske. Tante za mante: Dodik Vučiću glasove, on njemu paljbu sa Kule Beograd. Dodik njemu bezrezervnu podršku, on Dodiku donaciju od milion evra, od poreza građana Republike Srbije, odmah posle izbora.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dugo putovanje u EU

Zoran Živković [16.10.2024.]




Video dana

Sitna nezgodacija

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati