Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

22. 10. 2024. 14:03 0

OPET Telekom se zadužio za 900 miliona dolara

Telekom Srbija emitovala je petogodišnje obveznice na berzi u Dablinu i tako prikupila 900 miliona dolara, saopštila je ova kompanija dodajući da je tako postala prva kompanija iz Srbije koja na ovaj način izašla na međunarodno finansijsko tržište.

Kamatna stopa koju će plaćati na ovaj dug iznosiće sedam odsto. Kako se navodi, nakon što je hedžovan valutni rizik iz dolara u evro, „konačna kamatna stopa iznosiće 5,9 odsto u valuti evro“.

U Telekomu navode da je ukupna tražnja za obveznicama ove kompanije iznosila 5,5 milijardi dolara.

Još ranije su čelnici Telekoma objavili da će novac od obveznica biti iskorišten za refinansiranje kredita, odnosno za vraćanje ranijih dugova.

U septembru sledeće godine Telekomu dospevaju obveznice koje je izdao tokom pandemije na domaćem tržištu. Tada su se zadužili za 200 miliona evra u dinarima po veoma povoljnoj kamatnoj stopi u tom trenutku. Ona se sastojala od belibora i marže od 2,95 odsto, što je u tom trenutku bilo ukupno oko četiri odsto.

Međutim, usled rasta kamatnih stopa, belibor je skočio na skoro pet odsto, a kamata za Telekom na skoro osam odsto, što je prilično visoka kamata.

Međutim, to je samo manji deo prilično visokih dugova Telekoma. Na kraju prošle godine ukupne dugoročne obaveze iznosile su više od dve milijarde evra. Za kredite u inostranstvu dugovali su 1,2 milijarde evra, a za dugoročne kredite u zemlji još oko 400 miliona evra.

Finansijske kratkoročne obaveze iznosile su 606 miliona evra. Dug po osnovu kratkoročnih kredita iz inostranstva iznosio je skoro 300 miliona evra, a domaćim bankama dugovao je još 260 miliona evra.

Ogroman rast duga prethodnih godina pkazao se i u bilansu uspeha. Rashodi za kamate su povećani sa 30,5 miliona evra 2021. godine na čak 130 miliona evra prošle godine.

Obveznice Telekoma Srbija su dobile i kreditni rejting od agencije S&P Global BB- sa stabilnim izgledima, dok je agencija Fitch dala ocenu B+ sa pozitivnim izgledima.

Milan Marinković, finansijski stručnjak objašnjava da je hedžing instrument koji je Telekom kupio finansijski instrument kojim se rizik od promene kursa između evra i dolara prebacuje na onog ko prodaje taj instrument.

- Taj instrument prodaju investicione banke i naplaćuju jednokratnu naknadu za to. Kompanije koje imaju prihode u evrima, ili u slučaju Telekoma u dinarima, koji je faktički fiksiran za evro, prebace rizik promene kursa da bi mogle da planiraju rashode. U slučaju da dolar oslabi u odnosu na evro, kompanija koja je prodala hedžing instrument preuzima taj gubitak, ali ako dolar raste u odnosu na evro njima ide dobit. Za Telekom je u svakom slučaju ista kamatna stopa, kao i za vlasnike obveznica - objašnjava Marinković.

On je ukazuje da kamatna stopa na dug odgovara kreditnom riziku kompanije, kao i da cena po kojoj se Telekom zadužio pokazuje da ga ne percipiraju kao premijum kompaniju, pošto se one zadužuju po kamatama od dva, tri odsto.

Rejting BB- koju je Telekom dobio od S&P spada u spekulativni rejting. Marinković ističe da je to očekivano, jer ne može biti rejting kompanije veći od rejtinga države, a Srbija je tek nedavno dobila investicioni rejting.

Telekom Italia, kompanija koja takođe ima „džank“ rejting prošle godine je emitovala obveznice u evrima sa kamatnom stopom od 6,8 odsto. Norveška Telia je na obveznice u norveškim krunama dobila kamatnu stopu od 4,67 odsto.

Početkom ove godine španska telefonika se emitovala osmogodišnje obveznice u evrima po kamatnoj stopi od 3,7 odsto.

Recimo Telekom Austrija je emitovala obveznice u vreme jeftinog novca i niskih kamatnih stopa 2017. godine i plaća kupon od svega 1,5 odsto godišnje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Tvrda glava

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati