Beograd

[ Izvor: nova S ]

22. 10. 2024. 14:23 0

Novi trošak: Pet milona evra za Vesićeve kocke

Vađenje, okretanje i stavljanje novih skupocenih granitnih kocki postala je redovna građevinska aktivnost u Beogradu, naročito na Trgu republike, gde su od rekonstrukcije menjane barem pet puta.

Nedavno su vađene "stare", pa stavljane nove u Karađorđevoj ulici, ali ni tu nije kraj. Zaključen je okvirni sporazum kojim je predviđeno izdvajanje od oko pet miliona evra za popravku saobraćajnica od sitne kamene kocke i granitne ploče i po potrebi za izradu novih površina od kamena u naredne dve godine. Novo je i da će do kraja godine biće izvedeni radovi u vrednosti od oko 170.000 evra.

Rekonstrukcija Trga republike ostala je upamćena po granitnim kockama koje su postavljene 2019, a koje su u godinama koje su usledile ispremetane barem pet puta.

Nedavno se isto desilo i Karađorđevu ulicu na Savskom vencu, čija je kompletna rekonstrukcija završena pre pet godina. Ipak, u septembru su građani, ali i reporteri Nova.rs posvedočili vađenju ne tako davno postavljenih kocki.

Za preslaganje kocki pet miliona evra

A sva ova preslaganja koštaju – i to dosta. Kako je nedavno objavljeno na Portalu javnih nabavki, JP “Putevi Beograda” je u avgustu dodelio posao “radova na popravci postojećih i izradi novih javnih saobraćajnih površina izvedenih od sitne kamene kocke, granitnih ploča, kaldrme i slično” kompaniji „GP invest gradnja“ i njenoj ćerki firmi „Invest inženjering-gradnja“. Reč je o dvogodišnjem okvirnom sporazumu koji je vredan tačno 600 miliona dinara, uključujući PDV. To je oko 5,12 miliona evra.

Do sada je po tom okvirnom sporazumu potpisan jedan ugovor koji obuhvata period od 1. oktobra do 31. decembra, odnosno do kraja godine, a oko 20,3 miliona sa PDV-om, odnosno oko 173.000 evra.

Inače, firma “Invest inženjering-gradnja” će obaviti poslove rušenja i zemljane radove, dok će GP invest gradnja obaviti preostalih 90 odsto posla.

Kao što je sada već ustaljena praksa na tenderima u Srbiji, ove dve firme bile su jedini ponuđači.

Ko će preslagivati kocke u Beogradu?

Firma “GP invest gradnja” možda “na prvu loptu” nije poznata široj javnosti, ali ova firma jeste angažovana na mnogim projektima u glavnom gradu. Najveći od njih je rekonstrukcija Trga Nikole Pašića u centru Beograda. Radovi na toj rekonstrukciji započeli su u februaru ove godine, a iako je trebalo da budu gotovi do oktobra, rok za završetak ipak je pomeren za 75 dana, na decembar ili januar.

I ne samo što radovi neće biti završeni u prvobitno planiranom roku, već je za to vreme ugovor sa izvođačima menjan dva puta, a njegova vrednost je porasla – sa oko šest na 6,48 miliona evra.

Za Vesićeve kocke već smo dali milione

Inače, na preslaganje kocki već smo dali milione, a najpoznatiji primer u Beogradu, verovatno i u čitavoj Srbiji jeste Trg republike. U proseku, one su se dosad preslagale jednom godišnje – pet puta od 2019.

Koliko nas je koštala rekonstrukcija koja je obavljena dok je na mestu zamenika gradonačelnika bio Goran Vesić, do danas nije precizirano. Vesić je izašao sa cifrom od 768,2 miliona dinara, što je više od šest miliona evra, ali to je samo vrednost osnovnog ugovora. Međutim, prema pisanju istinomera, osnovni ugovor uvećan je za 960 miliona dinara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Tvrda glava

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati