Region

[ Izvor: Mediji ]

22. 10. 2024. 13:40 3

Otkrivena velika istina o "bosanskim piramidama“

Bosanska piramida, poznata i kao "Piramida Sunca," je kontroverzna arheološka lokacija u blizini grada Visoko u Bosni i Hercegovini. Otkrivena je 2005. godine, kada je bosanskohercegovački istraživač i autor Semir Osmanagić izneo teoriju da struktura, poznata kao "Piramida Sunca", nije samo prirodna formacija već i najveća piramida na svetu, stara više od 12.000 godina.

Ova tvrdnja izazvala je globalnu pažnju, ali i veliko protivljenje u naučnoj zajednici. Osmanagić veruje da su bosanske piramide najstarije na svetu, sagrađene pre više od 25.000 godina, i da čine kompleks od više piramida, među kojima su:

Piramida Sunca (Visočica) - prema Osmanagiću, to je glavna i najveća piramida, visoka oko 220 metara, što bi je činilo većom od Keopsove piramide u Egiptu.

Piramida Meseca

Piramida Zmaja

Osmanagić tvrdi da su piramide povezane mrežom tunela i da poseduju energetske karakteristike, što je dovelo do dodatnih teorija o "energetskim poljima" i isceljujućim svojstvima piramida.

Prema Osmanagiću, piramidu je izgradila drevna civilizacija koja je prethodila poznatim istorijskim društvima, izazivajući konvencionalne teorije o ljudskoj civilizaciji i evoluciji. Ipak, nijedna od ovih teorija nije naučno dokazana.

Većina arheologa, geologa i istoričara smatra da ove strukture nisu piramide, već prirodni geološki fenomeni. Prema njima, brda u Visokom imaju karakterističan oblik zbog prirodnih erozivnih procesa. Mnoge studije pokazuju da su stene u okolini prirodne formacije, a ne veštačke strukture.

Institucije poput Evropskog udruženja arheologa (EAA) otvoreno su osudile ove tvrdnje, nazivajući ih pseudoarheologijom.

Mnogi naučnici su se izrazili da istraživanja koja su obavljena na ovoj lokaciji nemaju naučnu osnovu, te da su radovi na "iskopavanju" piramida štetni po stvarno arheološko nasleđe tog područja.

Uprkos kritikama, bosanske piramide postale su turistička atrakcija. Mnogi posetioci dolaze iz različitih delova sveta da obiđu lokaciju, što je podstaklo turizam u Visokom.

Neki tvrde da osećaju snažnu energetsku prisutnost na piramidama, a lokacija je postala popularna među ljubiteljima alternativnih nauka i teorija o drevnim civilizacijama.

Dok su tvrdnje o postojanju piramida u Bosni i Hercegovini veoma popularne u alternativnim krugovima i među turistima, naučna zajednica ih smatra neosnovanim i obmanjujućim. Bez obzira na to, debata o bosanskim piramidama i dalje traje, a lokacija privlači pažnju i interes javnosti širom sveta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Tvrda glava

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati