Svet

[ Izvor: Blic ]

04. 10. 2024. 07:22 0

Od zlatne koke do katastrofe: Kako je Mask srozao Tviter

Platforma društvenih medija "Iks", ranije poznata kao "Tviter", vredi skoro 80% manje nego pre dve godine kada ju je kupio Ilon Mask. Anketa je pokazala da neto 26 odsto oglašivača planira da smanji potrošnju na "Iks" mreži u narednoj godini.

Platforma društvenih medija ranije poznata kao "Tviter" vredi skoro 80 ​​odsto manje nego pre dve godine kada ju je kupio Ilon Musk, prema procenama investicionog giganta "Fideliti".

Platforma "Iks" više ne trguje javno nakon što je Mask izdvojio 44 milijarde dolara da ga preuzme privatno u oktobru 2022.

Međutim, "Fideliti" otkriva ono za šta veruje da je vrednost njegovih akcija "Iks", a te procene služe kao pomno praćeni barometar za sveukupno zdravlje kompanije.

Od kraja avgusta, te akcije su vredele samo 4,2 miliona dolara, prema nedeljnom podnesku "Fidelitijevog" Blue Chip Grovth Fund-a.

Ta nova procena označava pad vrednosti od 24 odsto u odnosu na ono što je "Fideliti" procenio krajem jula. I to predstavlja zapanjujući pad od 79% u odnosu na 19,66 miliona dolara za koje je Fideliti procenio da su akcije vredne u oktobru 2022. kada je Mask kupio "Tviter".

Nova procena kompanije "Fideliti" implicira da veruje da Iks sada vredi samo 9,4 milijarde dolara - što je daleko od 44 milijarde dolara koje je Mask platio. Drugi investitori bi mogli drugačije da vrednuju "Iks".

Analitičari kažu da "Fidelitijev" pad cene za "Iks" verovatno odražava smanjenje prihoda od reklama u kompaniji, koja više ne objavljuje javno kvartalne finansijske pokazatelje.

"Fideliti" je odbio da komentariše pojedinačne kompanije.

"Iks" nije odgovorio na zahtev za komentar.

- Ilon Mask je očigledno preplatio ovu imovinu - rekao je Den Ajvs, generalni direktor i viši analitičar kapitala u "Vedbush Securities".

Ajvs je rekao da veruje da je "Tviter" zaista vredeo oko 30 milijardi dolara kada ga je Mask kupio, a danas vredi blizu 15 milijardi dolara. Rekao je da, iako je angažovanje na "Iks" platformi "snažno", pritisak oglasa i dalje traje.

Pod Maskovim vlasništvom, neki oglašivači su izrazili zabrinutost zbog ekstremnog sadržaja na platformi za koji ne žele da se njihovi brendovi povezuju.

Nedavno globalno istraživanje koje je sproveo Kantar otkrilo je da neto 26 odsto prodavača planira da smanji svoju potrošnju na "Iks" mreži sledeće godine, što je najveći pad od bilo koje velike globalne platforme za oglašavanje.

Samo 4 odsto oglašivača je reklo da misli da "Iks" oglasi pružaju "bezbednost brenda" (sigurnost da se njihovi oglasi neće pojaviti blizu ekstremnog sadržaja), u poređenju sa 39 odsto u Guglu.

U novembru, Mask se suočio sa odgovorom brendova, od kojih su neki zaustavili potrošnju na platformi, nakon što je milijarder prihvatio antisemitsku teoriju zavere koju favorizuju beli suprematisti.

Mask se kasnije izvinio za ono što je nazvao "najglupljim" objavljivanjem na društvenim mrežama. Međutim, tokom tog izvinjenja, Mask je takođe opsovao bežećim oglašivačima.

Ali platforma "Iks" nastavlja da bude glavni igrač na društvenim medijima pod Maskovim vlasništvom. Kompanija je saopštila da je tokom drugog kvartala imala 570 miliona aktivnih korisnika mesečno, što je 6% više u odnosu na godinu ranije.

Međutim, istraživačka firma Similarveb otkrila je pad angažovanja.

"Iks" je u avgustu imao 73,5 miliona aktivnih korisnika mesečno na iOS-u i Androidu kombinovano u Sjedinjenim Državama, prema podacima Similarveba koji su podeljeni sa CNN-om. To predstavlja pad od skoro 11 odsto na godišnjem nivou i pad od 20 odsto u odnosu na oktobar 2022.

Similarveb je takođe otkrio da je američki veb saobraćaj na platformi "Iks" u avgustu bio manji nego što je bio za Twitter.com pre nego što ga je Mask kupio. Međutim, Similarveb je rekao da je "Iksov" promet nešto veći izvan Sjedinjenih Država.

Džin Manster, izvršni partner u kompaniji "Deepvater Asset Management", rekao je da ne veruje da je vrednost "Iks" opala ni približno onoliko koliko "Fidelitijeve" procene impliciraju.

- Vernost je bila previše agresivna. Oni u suštini čiste kuću na investiciji -  rekao je Manster.

Manster je rekao da dugoročno misli da će "Iks" i podaci kojima kompanija ima pristup biti vredniji od 44 milijarde dolara koje je Mask platio za "Tviter".

- Ako želite da u realnom vremenu razumete šta ljudi misle, "Tviter" je najbolji izvor za to. I to je vredno - rekao je Manster.

Posebno je dragoceno jer su "Iks" podaci pomogli da se obuči Grok, četbot sa veštačkom inteligencijom koji je razvio kAI, Maskov sve vredniji AI startap.

"Iks" se pojavio kao jedinstveni ugao za Groka, za koji je Munster rekao da ima potencijal da bude Maskov najveći izvor bogatstva.

- Kada je Mask kupio Tviter, investitori nisu shvatili da ćemo se baviti veštačkom inteligencijom tako brzo kao što smo mi - rekao je Manster.

- Kupovina Maska na Tviteru je slučaj više sreće nego pameti - zaključuje on.

Hoće li kontroverzni milijarder uspeti da "Iks" vrati staru slavu ili ne, ostaje da se vidi. 

Jedno je sigurno - Mask će u budućnosti morati da povlači bolje poteze.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati