Društvo i ekonomija

Direktno.rs

07. 06. 2024. 09:21 0

"82.000 slučajeva dečjeg rada - u kakvoj to državi živimo?"

"Udruženi sindikati Srbije "Sloga" izražavaju duboku i ozbiljnu zabrinutost zbog alarmantnih podataka o dečjem radu u Srbiji. Prema izveštaju Nacionalnog koordinatora Međunarodne organizacije rada (MOR) za Srbiju, gospodina Jovana Protića, prošle godine je identifikovano čak 82.000 slučajeva dečjeg rada, što znači da su deca od pet do 17 godina bila prisiljena da rade u uslovima koji su nepovoljni za njihovo fizičko i mentalno zdravlje", ističe se u saopštenju sindikata Sloga, koje prenosimo u celosti.

"Gospodin Jovan Protić, koji je na ovoj poziciji od 2008. godine, odgovoran je za predstavljanje MOR-a u Srbiji i implementaciju Programa dostojanstvenog rada za Srbiju. Međutim, čitavih 16 godina na čelu ovako važne institucije očigledno nije bilo dovoljno da se preduzmu konkretne mere koje bi dovele do smanjenja ili eliminacije dečjeg rada u našoj zemlji, kaže Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga" i narodni poslanik.

On dodaje:

- Nije ni čudo što su nam pogledi dece usmereni ka zapadu, i što svake godine gubimo na desetine hiljada mladih i radno sposobnih zbog iseljavanja, dok ostaju samo stariji koji nemaju gde da odu i čija je pažnja ometena jeftinom televizijskom zabavom i svakodnevnim manipulacijama, gde se lažne informacije tretiraju kao istinite i obezvređuju ljudska osećanja i iskustva. Ovaj podatak o broju zloupotrebe dečijeg rada prolazi gotovo neprimetno, što je neprihvatljivo i ukazuje na to koliko smo ekonomski siromašni. O tome mora da se otvori javna diskusija kako bi se zajednički došlo do rešenja i preduzele neophodne mere za zaštitu dece. Samo otvorena i transparentna rasprava može pomoći u podizanju svesti o ovom ozbiljnom problemu i motivisati nadležne institucije da reaguju - zaključuje Veselinović.

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" pozivaju nadležne institucije da hitno reaguju i preduzmu sve neophodne mere kako bi se zaštitila deca, smanjio broj slučajeva dečjeg rada i unapredili uslovi rada za sve radnike u Srbiji", zaključuje se u saopštenju sindikata Sloga.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati