Srbija

[ Izvor: Mediji ]

05. 10. 2024. 21:20 1

Britanski diplomata: Kaznene mere Prištini nisu imale željeni efekat

Ijan Bankroft, pisac i bivši britanski diplomata, upoznat sa situacijom na Zapadnom Balkanu i južnoj srpskoj pokrajini, kaže da se govorilo o dodatnim merama ako Aljbin Kurti nastavi da forsira otvaranje mosta na Ibru, ali one nemaju odjek kod biračkog tela

Bivši britanski diplomata Ijan Bankroft ocenio je da Kosovo i Srbija trenutno "čekaju" izbore u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi videli ko će preuzeti vođenje Bele kuće.

- Trenutno ne postoji proces dijaloga - rekao je on u intervjuu za Balkan insajt.

Na osnovu ove činjenice, upućen u dinamiku na Zapadnom Balkanu, naglašava da se treba nadati da ova situacija ne dovodi region u nasilni incident na terenu.

Bankroft je tokom intervjua naglasio da kaznene mere Evropske unije koje su uvedene Kosovu u stvari nisu imale željeni efekat.

- Govorilo se o dodatnim merama ako Kurti nastavi da forsira otvaranje most na Ibru, ali one nemaju odjek kod biračkog tela. Oni mogu da rade u korist Kurtiju, što će on izračunati pre izbora u februaru - dodao je on.

S druge strane, Bankroft smatra da nema podsticaja EU koji bi mogao da izvuče ustupke od Srbije.

- Vučić je dosta javan i jasan šta misli o izgledima Srbije za članstvo, tako da bez tih pokretača, tih podsticaja, nijedna strana nema podsticaj da ide napred u dijalogu - ocenio je Bankroft i trenutnu situaciju okarakterisao kao situaciju kupovine vremena.

- Ljudi čekaju da vide ko će pobediti na predsedničkim izborima u SAD, kako će izgledati tim za dijalog u budućnosti - dodao je on.

Krajnji cilj bi trebalo da bude pristupanje EU za ceo region, brisanje granica, omogućavanje ljudima i robi da se slobodno kreću i unapređenje ekonomije, kaže Bankroft, ali nije optimističan.

- Mislim da su izgledi prilično slabi - iskren je on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati