Politika

Direktno.rs

29. 08. 2024. 12:59 0

Potrebne ozbiljne mere, a ne "onlajn pijace"!

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" izražavaju nezadovoljstvo povodom najnovije akcije "Najbolja cena", koju je Vlada Srbije, predvođena premijerom Milošem Vučevićem i ministrom trgovine Tomislavom Momirovićem, predstavila na način koji se može opisati kao manipulativan i komičan.

"Prezentacija u Vladi podsećala je na "onlajn pijacu", gde su proizvodi izlagani kao na aukciji, dok je suštinski problem ostao netaknut - kako zaštititi građane od prekomernih cena i osigurati fer tržišne uslove. Dok se Vlada hvali procentima sniženja, pravo pitanje ostaje kako će se trajno sprečiti stvaranje trgovinskih kartela i kontrolisati marže koje trgovci nameću potrošačima", rekao je predsednik sindikata "Sloga" i narodni poslanik Željko Veselinović.

Veselinović dodaje da akcije poput ove služe samo za privremeno smirivanje nezadovoljstva građana, dok se u pozadini nastavlja praksa trgovaca da ostvaruju ekstra profit na račun najugroženijih slojeva društva.

"Vlada mora da preduzme konkretne korake kako bi sprečila formiranje trgovačkih kartela i nelojalnu konkurenciju. U suprotnom, ovakve akcije samo prikrivaju prave probleme i stvaraju lažan utisak brige za građane koji su ekstremno siromašni. Predlažemo hitno uspostavljanje mehanizama za identifikaciju i sankcionisanje trgovinskih lanaca koji se bave kartelskim dogovorima i veštačkim podizanjem cena. Neophodno je uvesti strogu kontrolu nad maržama na osnovne životne namirnice, podržati lokalne proizvođače i male prodavce, te promovisati sve, ali bukvalno sve domaće proizvode, koji bi trebalo da budu jasno označeni da su iz Srbije i da se promoviše njihova kupovina kroz subvencije i kampanje, čime bi se smanjila zavisnost od uvoza i smanjila cena osnovnih proizvoda. Naši građani zaslužuju trajna rešenja, a ne privremene mere koje odlažu rešavanje problema", zaključio je Veselinović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati