Društvo i ekonomija

Direktno.rs

27. 09. 2024. 17:58 3

"Koliko još nasilja treba da pretrpe radnici Jure pre nego što država reaguje?"

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" najoštrije osuđuju današnji nasilni incident u fabrici "Jura" u Leskovcu, gde su dve radnice pretrpele fizički napad od strane menadžera iz Južne Koreje. Radnice su primljene u Urgentni centar, od kojih je jedna pretrpela aritmiju usled stresa, dok je druga upućena na lečenje na psihijatriju zbog preživljenog šoka.

"Očekujemo hitnu reakciju ministra rada i policije i zahtevamo da javnost bude obaveštena o preduzetim merama povodom ovog incidenta. Ponašanje ovog menadžera nije izolovan incident, već kontinuirana praksa zlostavljanja i nepoštovanja prava radnika, koju "Jura" sprovodi od svog dolaska u Srbiju.

Postavljamo pitanje: šta još mora da se desi da bi nadležne institucije, Inspekcija rada i država reagovale na sistematska kršenja radničkih prava u "Juri", kompaniji koja je postala sinonim za nepoštovanje zakona i ljudskog dostojanstva u Srbiji?

Zahtevamo da kompanija "Jura" i njeni menadžeri budu odgovarajuće sankcionisani, a da se onima koji krše zakone Srbije oduzmu dozvole za rad i proglase nepoželjnim osobama. Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo i mora se zaustaviti. Takvi strani investitori i njihov novac nisu potrebni ekonomiji koja sebe vidi kao "ekonomskog tigra", a u stvarnosti nije ništa više od izgladnelog domaćeg mačeta koje je na izdisaju.

Poručujemo da radnici Srbije nisu podanici stranih investitora. "Jura" se pokazala kao beskrupulozni eksploatator radne snage, ali najveća odgovornost leži na vlasti koja im omogućava da sistematski krše zakon i radnička prava".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Neozbiljni ste

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati