Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

23. 04. 2024. 16:40 5

REJTING I ARANŽMAN SA MMF? Nije sve kako Siniša Mali kaže

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je nakon posete Međunarodnom monetarnom fondu u Vašingtonu da je srpska ekonomija dobila pozitivne ocene i da je ove ili naredne godine očekuje i formalno dobijanje investicionog rejtinga, saopštilo je Ministarstvo finansija. Srbija će sklopiti novi aranžman sa MMF koji će biti na snazi u naredne dve godine.

Dejan Šoškić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže da ne vidi da postoji direktna veza između kreditnog rejtinga i aranžmana sa MMF-om. Kako dodaje, treba znati da postoji čitav niz različitih oblika aranžmana i da postoje zemlje koje su uzimale podršku od MMF-a, a da su imale stabilnu makroekonomsku situaciju.

- Aražman sa MMF-om imaju zemlje koje imaju neku vrstu makroekonomske ranjivosti i to je načelno tačno, a po pravilu investicioni rejting treba da dobiju zemlje koje nemaju makroekonomske probleme ili druge vidljive probleme. Međutim, naš aranžman je više savetodavni i ne podrazumeva da postoji ta vrsta problema koji bi zahtevali finansijsku podršku - kaže Šoškić, a prenosi Nova ekonomija.

Srbija ulaže napore da dobije investicioni rejting, što bi joj omogućilo jeftinije zaduživanje, ali je i stavilo na mapu nekih većih investitora. Sa MMF-om je poslednji, stend baj aranžman, potpisan 2022. godine, kada je Srbija dobila zajam u visini od  2,4 milijardi evra.

- Ovo samo ostavlja jedan mali prostor za dilemu, da li je moguće da formalnim aranžmanom, ma kako on bio labav, stignemo do investicionog rejtinga koji očekujemo. Možda grešim, ali nije mi poznato da zemlja koja ima aranžman sa Fondom ima i investicioni rejting - navodi Ivan Nikolić iz Makroekonomskih analiza i trendova (MAT).

Ministar finansija Siniša Mali je istakao da je u Vašingtonu ocenjeno da se Srbija dobro bori sa krizom, da ostaje finansijski stabilna uz očuvanje rasta i svih makroekonomskih pokazatelja. Rekao je i da je konstatovano da je svetska ekonomija izbegla recesiju, ali da su sada stope rasta mnogo niže, dok je Srbija, uprkos svim krizama, zabeležila stopu rasta od 2,5 odsto prošle godine, a u februaru ove godine od 5,9 odsto, uz rast svih grana privrede.

Prema očekivanjima Nikolića, novi aranžman sa MMF-om će verovatno biti savetodavnog tipa bez finansijske komponente.

- Verujem da može da se pregovara sa MMF-om da to bude na ekspertskom nivou podrške i monitoringa u smislu verifikacije onoga što se dešava jer u slučaju Srbije postoje sumnje. Kada kažemo da je Srbija veoma uspešna i da odoleva rizicima koji postoje u okruženju, to kod nekih i dalje izaziva podozrenje. Kada imate MMF koji to potvrdi i to vrlo jasno, onda to treba uzeti kao nešto oko čega nema više nikakve dileme - kaže Nikolić.

Ekonomista Saša Đogović naglašava da Srbija mora da ispuni određene uslove ako želi da dobije investicioni rejting.

- Treba da se ispune uslovi oko institucionalnog ambijenta, da nema više privilegovanih igrača, da postoje regulatorna tela koja deluju nezavisno od same izvršne vlasti, javni sektor koji će se reformisati i neće biti podloga za partijsko uhlebljivanje i jačanje partokratskih struktura - kaže Đogović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati