Kolumne

[ Izvor: Živan Haravan ]

23. 07. 2024. 07:21 3

Šta je i kako izgleda provod u Srbiji?

Šta je zajednički imenitelj kako za sam termin, tako i za realizaciju provoda? U oba slučaja onaj-ona ko ide u provod očekuje zabavu, veselje, opšte i pojedinačno dobro raspoloženje.

A, ako se obrati pažnja na smisao i suštinu provoda onda bi svaki provod bio šareni balon od sapunice koji svojim šarenilom opčini onog ko se predao provodu sve do trenutka dok se taj balon ne rasprši. I onda se svako vraća u svoju realnost. Do nekog sledećeg provoda.

A, provoda ima raznih vrsta. Kada neki od milijardera organizuje na svojoj jahti provod svojih pajtosa sa devojkama, koje se danas zovu starlete, uz bogatu trepezu, drogu, pića u izobilju, orgije i kada se provod završi, milijarderi se vraćaju svojoj otuđenosti i samoći, a starlete svom jadnom životu "obogaćenom" kojom hiljadom evra više.

Mladi se ludo provode na žurkama, splavovima, klubovima, Egzitu, Beer Festu... Jednolična muzika, devojke raskoračene na ramenima svojih ili sučajno odabranih momaka, psihoaktivnih supstanci u dovoljnim količinama, svi se klate uzdignutih ruku i svi su srećni i zadovoljni svojim provodom. Dok ne svane.

Ako se nađe u provodu, u nekoj kafani, staro društvo, koje je pri parama, tu se dobro jede još bolje i više se popije, čašćava se muzika i pevačica... Dok svima ne svane.

Ima i provoda među iskrenim prijateljima kada se nađu kod nekog od njih. Uz meze, po koje pićence, šale, viceve, dok supruge ćaskaju ili ogovaraju neku zajedničku im poznanicu...

Kada svane svi se vraćaju svojoj svakodnevici uz lepo sećanje na provod i provedeno veče sa prijateljima.

Letnji godišnji odmori su posebna priča i vrsta provoda. Petodnevno pakovanje, putovanje, čekanje na garanici, ako se ide u inostranstvo, po pet sati u užarenim kolima, najčešće sa decom, sve je to deo provoda. Kada se provod završi valja se posvetiti vraćanju kredita podignutog u ime i za provod. Danas su školske ekskurzije postale strepnja roditelja. Kao da decu šalju na front, a ne na putovanje koje će ih oplemeniti raznim, korisnim, saznanjima, druženjem, učvršćivanjem međusobnog drugarstva i prijatelstva. To bi trebao da bude jedan lep provod. Ali, to, najčešće nije.

Pa, ako je svaki provod iluzorni fragment svakodnevice kojim se stvara privid nekakvog pribežišta od realnog života, postavlja se pitanje: postoji li, uopšte, provod? Da, postoji! Čitav čovekov život, od rođenja do smrti, nije ništa drugo do jedan veliki provod!

Kraj tog provoda se zove - sprovod.

Živan Haravan

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Progutao žeton

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati