Svet

[ Izvor: Mediji ]

26. 07. 2024. 22:29 0

Koliko je za godinu dana zaradio princ Vilijam

U sklopu vojvodstva Kornvol, princ Vilijam je nasledio i gradić Paundberi, svojevrsni socijalni i arhitektonski eksperiment svog oca.

Nakon smrti kraljice Elizabete Druge u septembru 2022. godine, princu Vilijamu pripalo je unosno vojvodstvo Kornvol.

Princ Vilijam dobio je titulu vojvode od Kornvola i prihod koji je u prethodnoj godini zaradio čak 30,4 miliona dolara, tvrde najnoviji izvještaji.

Ovaj unosan posed i titulu nasledio je od oca nakon što je Čarls postao kralj u septembru 2022. godine, a reč je o vojvodstvu koje je u stvari privatna kraljevska zemlja na kojoj princ Vilijam sa porodicom ima pravo da organizuje "službene, dobrotvorne i privatne aktivnosti".

Unosno vojvodstvo od Kornvola

Vojvodstvo od Kornvola procenjeno je na vrednost od 1 milijarde dolara, prostire se na oko 531 kvadratni kilometar i na oko 20 okruga. Godine 1337. osnovao ga je kralj Edvard Treći za privatne potrebe, mada se na njemu danas nalaze brojna mala preduzeća koja princu Vilijamu donose poveći profit.

Naime, tamo su smeštena mala prodična preduzeća koja se bave uzgojom stoke, voća i povrća na svojim farmama, zatim stambene četvrti poslovnih i komercijalnih nekretnina, ali i kilometri reka, šuma, obale i kamenoloma.

Očekuje se da se vojvodstvom upravlja "na način koji je ekološki i finansijski održiv i od značajne vrednosti za lokalnu zajednicu", piše u izveštaju iz 2023. godine.

Obišao posed sa Kejt Midleton

Vojvoda od Kornvola dobrovoljno plaća porez na dohodak na godišnji višak prihoda koji dobije nakon što odbije poslovne troškove. Imanje je oslobođeno poreza na dobit budući da nije zasebna pravna osoba.

Paundberi

U sklopu vojvodstva Kornvol, princ Vilijam je nasledio i gradić Paudberi, svojevrsni socijalni i arhitektonski eksperiment svog oca. Naime, reč je o "veštačkom" gradiću koji je izgrađen iz temelja prema načelima tradicionalne britanske arhitekture, sa nizom stambenih, poslovnih i komercijalnih prostora, piše Tportal.

Ovaj pristup promoviše zajednicu u kojoj ljudi mogu da žive, rade i kupuju unutar istog područja, smanjujući potrebu za putovanjem automobilom, odnosno podstiču stanovništvo na pešačenje, ali i boravljenje u mnogobrojnim parkovima i vrtovima.

Kralj Čarls Treći insistirao je na principima održivog razvoja, uključujući korišćenje obnovljivih izvora energije, očuvanje resursa i izgradnju energetski efikasnih zgrada.

Ipak, da nije reč o "još jednoj tituli" i dodatnom posedu od kojeg će tek ubirati profit, već o zemlji čiju vrednost itekako znaju da prepoznaju, Kejt i Vilijam pokazali su tokom niza turneja 2023. godine u kojoj su u potpunosti obišli velelepno imanje.

Polovinu zarade morao da da kralju Čarlsu

Ipak, iako zarada od nešto više 30 miliona dolara zvuči sjajno, u stvarnosti je polovinu morao da da Čarlsu, a onda još pola za dalja ulaganja. Razlog je jednostavan - vojvodstvo je nasledio na sredini fiskalne godine, nakon čega su upravnici imovine zatražili da dodatnih 8,67 miliona dolara ostavi kao kapital za dalji razvoj.

Zagriženi fudbalski navijač došao je na svoje

Osim toga, izveštaji tvrde da je budući britanski monarh od kraljice Elizabete Druge nasledio i, njemu verovatno najdražu, ulogu zaštitnika Fudbalskog saveza, u čemu će posebno uživati kao zagriženi fudbalski navijač.

Uoči i tokom Eura imali smo prilike da ga vidimo sa koliko je strasti prigrlio ovaj zadatak i verno pratio Suatgejtove izabranike od priprema pa sve do (još jednog) izgubljenog finala...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati