Region

[ Izvor: Mediji ]

26. 07. 2024. 22:59 0

Otkriveni serijski provalnici: Pokrali skoro 100.000 evra

Dvojica provalnika iz Rumunije dolijala su nakon serije upada u više od 30 stanova na području od Splita do Dubrovnika za malo manje od dva meseca. Njih dvojica su tako zaradili oko 99.000 evra, navodi Slobodna Dalmacija.

Policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske i Policijske uprave dubrovačko-neretvanske dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom državljana Rumunije, 56-godišnjakom i 41-godišnjakom za koje se sumnja da su na području Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije ostvarili veći broj krivičnih dela "teške krađe provalom u stanove", piše Dalmacija danas.

- Sprovedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su tokom juna i jula provalili u 31 stan: 11 na području Splita, 12 na području Dubrovnika, 2 na području Opuzena i 1 na području Ploča, 2 na području Makarske, 2 na području Omiša, jedan na području Ploča i jedan stan na području Baške Vode. Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su korišćenjem odgovarajućeg alata lomili uložak cilindrične brave, nakon čega bi korišćenjem alata otključali bravu i ušli u stan, odnosno, nasilno su provaljivali ulazna vrata, nakon čega bi ušli u stan i ukrali bi novac, zlato, vredan nakit, satove, novčanike, dokumente. Na opisani način su počinili 27 krivičnih dela protiv imovine, od čega 20 teška krađa i sedam teških krađa u pokušaju kada iz stanova u koje su provalili nisu ništa otuđili - javili su iz policije.

Na opisani način ostvarili su protivpravnu imovinsku korist u visini oko 99.000 evra.

- Naime, početkom jula na području Splita zabeleženo je devet provala u stanove, a nekoliko dana nakon toga i na području Dubrovnika zabeleženo je sedam provala. Potom su počinioci napustili to područje, međutim, rekonstrukcijom njihovog kretanja utvrđeno je da su se u sredu, 24. jula ponovo vratili na područje Dubrovačko-neretvanske opštine gde su počinili 4 nova krivična dela. Iniciranim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da bi se moglo raditi o istim počiniocima nakon čega se dodatno intenzivira saradnja policijskih uprava u cilju lociranja i pronalaska počinilaca.

- Dubrovačka policija je identifikovala vozilo s kojim su se počinitelji kretali i koje je napustilo područje Dubrovačko-neretvanske opštine u smeru Splita o čemu su obavestili splitske kolege koji su intenzivnim operativnim radom na terenu, uz podršku policijskih službenika kriminalističko-obaveštajne analitike, vozilo pratili i utvrdili da su osobe stacionirane na području Makarske. Zajedničkim radom na terenu policijskih službenika Službe opšteg kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske, PP Omiš i PP Makarska u sredu su pronađeni, uhapšeni i dovedeni u službene prostorije PP Makarska radi sprovođenja istraživanja - otkrili su.

- U sklopu kriminalističkog istraživanja obavljen je pretres stana i vozila koje su koristili. Pronađen je novac, deo ukradenog zlata koje je bilo skriveno u čarapama, a pronađen je i provalnički alat. Nakon dovršenog istraživanja uz krivičnu prijavu predati su pritvorskom nadzorniku - zaključili su.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati