Svet

[ Izvor: Mediji ]

26. 07. 2024. 21:48 3

Hakeri objavili podatke o ugovoru od 5 milijardi dolara

Hakerska grupa Sajber rezistens je 15. jula, u saradnji sa međunarodnom obaveštajnom zajednicom InformNapalm, počela da objavljuje ​​seriju dokumenata pod nazivom BaumankaLeaks, piše DefenceBlog.

Reč je o podacima dobijenim iz hakovanih imejlova visokih ruskih oficira, koji otkrivaju osetljive informacije o rusko-indijskim odbrambenim ugovorima, uključujući ugovor o indijskoj kupovini ruskih raketnih sistema S-400.

Objava podataka dogodila se otprilike u isto vreme kad i diplomatski incident Indije i Ukrajine. Naime, Ministarstvo spoljnjih poslova Indije pozvalo je ukrajinskog ambasadora na razgovor nakon što je predsednik Volodimir Zelenski osudio sastanak indijskog premijera Narendre Modija i ruskog predsednika Vladimira Putina, taman kad se događao ruski napad na dečju bolnicu u Kijevu.

Kao odgovor, InformNapalm je odlučio da otkrije detalje o rusko-indijskim odbrambenim ugovorima, uključujući popis opreme prema ugovoru o nabavci S-400, koji je isprva trebao biti objavljen u skraćenom obliku. Ugovor o S-400 Trijumf, potpisan 2018. tokom Putinove poseta Indiji, najavljen je kao značajan posao za rusku odbrambenu industriju, vredan više od 5 milijardi dolara. Ovaj sporazum je i strateški potez za povećanje indijske zavisnostiovisnosti o ruskoj vojnoj tehnologiji.

Zbog rata kasni isporuka

Međutim, dogovor je postao "problematičan" nakon učestalih odgađanja isporuke komponenti sistema zbog "vlastitih potreba" Rusije u njenom ratu protiv Ukrajine. Uprkos ovim neuspesima, Rusija i dalje nastoji da ispoštuje dogovor kako bi zadržala svoj strateški uticaj na Indiju. Objavljeni imejlovi uključuju detaljne popise elemenata sistema S-400, s količinama i šiframa svih komponenti, uključujući rezervne delove. Dokumenti također navode tačan broj i tip raketa koje će Rusija isporučiti Indiji.

S obzirom na to da se radi o oružju od gotovo strateškog značaja za Indiju, a koje služi za presretanje protivničkih letelica (aviona, helikoptera...) i projektila, Nju Delhi sasvim sigurno nije sretan zbog ovog curenja podataka.

Jedan od ključnih imejlova poslao je Vladimir Červakov, vođa Odseka za protivvazdušnu odbranu Moskovskog državnog tehničkog univerziteta Bauman, članovima fakulteta, otkrivajući detaljnu analizu sistema S-400.

Curenje ovih podataka pokazuje kako Rusija nije sposobna da obezbedi osetljive informacije, zbog čega predstavlja direktnu beznednosnu prijetnju svojim partnerima, pa je to opomena zemljama koje sudeluju u vojnim sporazumima sa Rusijom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati