Slobodno vreme

Jelena Radović

19. 03. 2021. 15:00 0

Kako da deci obezbedimo sigurnost na internetu?

Sa dolaskom interneta i razvojem tehnologije, mnoge stvari su nam postale dostupne, a komunikacija je dobila jednu potpuno novu dimenziju. Jednostrana komunikacija (radio, TV, novine) pretvorila se u dvostranu (društvene mreže), a plasiranog sadržaja je značajno više. Kako odabrati kvalitet, ali i kako zaštiti sebe i najmlađe od poplave najrazličitijeg mogućeg sadržaja koji nas bombarduje sa svih strana?

Odrasli mogu da naprave izbor, jer većina njih ima određena znanja, obrazovanja i iskustva. Ali šta je sa decom, najmlađima, tinejdžerima kojima sve pomenuto još uvek fali? Oni su najpodložniji manipulacijama i izloženi najrazličitijem, i vrlo često, neprimerenom i po njih opasnom sadržaju. Ovo se odnosi kako na moderne, tako i na tradicionalne medije.

Sadržaj danas može svako da kreira i distribuira. Roditelji uglavnom nemaju saznanja šta je sve u opticaju i gde. Često ne znaju koji trending je u pitanju, koji su izazovi popularni i dešava se da reaguju tek kada se dogodi neka loša stvar, neki ekstremni slučaj, povrede, samoubistva... a tada je već kasno.

Naše tržište po trendovima ne razlikuje se mnogo od ostalih delova sveta. Naime, svuda možemo videti sličan modus operandi. Sadržaj ukoliko nije kontrolisan od strane roditelja i institucija može biti nekvalitetan i loš, kako na televiziji, tako i u online svetu. Štampane medije je lakše kontrolisati jer su oni „opipljivi“, ali ni oni nisu izuzeti iz lanca infodemjije.

U najvećem broju slučajeva nije dovoljna samo kontrola i razgovor roditelja sa detetom i nije samo na njima odgovornost, već je odgovornost i na pojedincu koji kreira sadržaj, kao i na državnim organima koji bi taj sadržaj morali da regulišu, prijavljuju, ukidaju...

Stoga, prvi korak roditelja, pedagoga, nastavnika, generalno odraslih osoba koji su u kontaktu sa mladima, mora biti upoznavanje sa sadržajima pre nego li se deca sa njim susretnu, kako bi znali na koji način da ih usmere, određene stvari preduprede ili im pak pomognu.

Bilo da je sadržaj na televiziji ili na internetu, on mora biti „ispraćen“ i kontrolisan od strane odraslih, a kada su deca u pitanju. Društvene mreže (uglavnom) imaju tu opciju. Telco kompanije takođe daju doprinos u organizaciji sadržaja, ali i u suzbijanju problema njegovog nebezbednog plasiranja neprimerenim ciljnim grupama, odnosno najmlađima.

Jedan od takvih svetlih primera imamo i kod SBB sa EON Connect aplikacijom i to je jedan od bitnih pomaka kada je reč o deci i njihovom vremenu provedenom ispred ekrana. U ovom slučaju moguće je putem EON Connect aplikacije kontrolisati i upravljati kućnim internetom (WiFI i LAN mrežom kao i povezanim uređajima bilo kada i bilo gde).

Pomoću ove aplikacije, roditelji mogu deci da ograniče pristup društvenim mrežama, određenim kategorijama sadržaja, pauziraju internet u određenom delu dana na nekom od uređaja ili profila i sl. EON Connect sprečava i krađu poverljivih podataka i pruža zaštititu uređaja od sumnjivih programa i štetnih sadržaja. Pomenutu aplikaciju moguće je preuzeti na iOS, Android i Huawei uređaju.

Roditelji detetu treba da budu saveznici u ispitivanju sadržaja, ali i da sami kritrički pristupe onome što vide. Jako je bitno da se informacije primaju iz relevantnih izvora i da se provere pre daljeg plasiranja i distribuiranja, kao i da umeju da prepoznaju potencijalne opasnosti koje vrebaju na mreži.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Sve je zauzeto

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati