Politika

Direktno.rs

09. 10. 2024. 20:56 0

Perić Diligenski: Deci dugujemo bezbedno i zdravo okruženje

"Deca u Republici Srbiji ne uživaju ista prava kao njihovi vršnjaci u razvijenim evropskim državama. Ovo nije pitanje ekonomskog standarda, već društvenog okruženja koje je daleko od idealnog za odrastanje i razvoj dece. Naša deca iz Bora ne dišu zdrav vazduh, jer svakodnevno udišu nedozvoljene količine arsena. Deca u Zrenjaninu i Novom Sadu nemaju pristup ispravnoj pijaćoj vodi, što roditelje primorava da kupuju flaširanu vodu, dodatno opterećujući porodični budžet, rekla je dr Tijana Perić Diligenski, narodna poslanica Srbija centra, čiju izjavu prenosimo u celosti.

"Sve češće smo svedoci vršnjačkog nasilja, a naša deca odrastaju u nesigurnom i nebezbednom okruženju. Država koja dozvoljava da se u školama obrušavaju plafoni, da nema funkcionalnih toaleta, i da pacovi slobodno hodaju hodnicima - ne ispunjava svoju osnovnu dužnost. Situacija je posebno alarmantna u južnoj pokrajini, gde vlast deci nudi jedino besplatne udžbenike i đački dinar za užinu, kao jeftinu kompenzaciju za političke promašaje.

Deca iz ugroženih i osetljivih grupa (iz siromašnih porodica, bez roditeljskog staranja, sa smetnjama u razvoju, romska deca) zaslužuju mnogo više pažnje i podrške. Da bi odrastali u zdravom okruženju, država mora ulagati u vrtiće, škole, igrališta i fiskulturne sale. Svaki đak treba da ima besplatne udžbenike, a nepravedna raspodela resursa, koja omogućava deci u nekim opštinama vaučere za sportsku opremu i knjige, dok u drugima ne dobijaju ništa, samo produbljuje osećaj nepravde.

Deca su najveći resurs svake zemlje, i nema razloga da tako ne bude i u Srbiji. Njihova prava ne smeju biti tema samo u vreme predizbornih kampanja i tokom Dečje nedelje. Svi politički akteri imaju obavezu da izgrade društvo koje poštuje i omogućava razvoj svakog deteta. To dugujemo našoj deci - budućim sudijama našeg društva", zaključila je Perić Diligenski.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Džekpot

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati