Zdravlje

Direktno.rs

08. 10. 2024. 16:05 0

Agresivno ponašanje kod dece može da se smanji jednim suplementom - naučnici iznenađeni

Omega-3 masne kiseline, dostupne kao dijetetski suplementi u obliku kapsula ribljeg ulja, poznate su po svom blagotvornom delovanju na mentalno i fizičko zdravlje. A, novo istraživanje otkriva da omega-3 masne kiseline mogu da smanje agresiju za 28 odsto.

Ovi podaci nisu iznenađujući, budući da su dosadašnja istraživanja pokazala da omega-3 masne kiseline imaju ulogu u prevenciji mentalnih poremećaja, kao što je šizofrenija. Pored toga, postoje naznake da nedostatak omega-3 može doprineti razvoju agresivnog i antisocijalnog ponašanja.

Istraživači sa Univerziteta u Pensilvaniji nadogradili su ranija istraživanja, ispitivanjem kako omega-3 masne kiseline utiču na agresiju. Njihova meta-analiza je uključila skoro 4.000 ispitanika. Istraživanja su trajala u proseku 16 nedelja i uključivala su različite demografske grupe, od dece do starijih osoba.

U svim ispitivanjima, pronađeno je skromno, ali primetno smanjenje agresije do 28 procenata kod ispitanika koji su koristili suplemente omega- 3 masne kiseline.

Uticaj na mozak

Istraživanje je pokazalo da suplementacija omega-3 masnim kiselinama može dovesti do smanjenja agresivnog ponašanja, uključujući kako reaktivnu (kao odgovor na provokaciju) i proaktivnu agresiju (unapred planirano ponašanje).

Još nije u potpunosti jasno na koji način omega- 3 masne kiseline utiču na smanjenje agresije, ali istraživači smatraju da omega-3 smanjuje upalu i održava vitalne moždane procese, što utiče na regulisanje agresije.

Osim smanjenja agresije, omega-3 masne kiseline su takođe povezane sa smanjenjem rizika od srčanih oboljenja, uključujući fatalne srčane udare i moždane udare. Ove koristi dodatno podržavaju ideju da je uključivanje omega-3 u ishranu od suštinskog značaja za opšte zdravlje.

Može li da se primeni u praksi?

Stručnjaci kažu da nalazi ovog istraživanja sugerišu da povećanje unosa omega-3 može biti korisno u različitim kontekstima, od zajednice do pravosuđa. Neurokriminolog Adrijan Rejn naglašava važnost omega-3 suplementacije kao dodatne opcije za smanjenje agresije.

Roditelji koji se suočavaju sa agresivnim ponašanjem kod svoje dece treba da znaju da dodatak ribljeg ulja može imati pozitivan efekat, uz ostale terapije - izjavio je Rejn.

Omega- 3, ipak, nije magična pilula

Iako istraživanja pružaju obećavajuće rezultate, potrebne su dodatne studije kako bi se bolje razumeo mehanizam na koji omega-3 utiče na agresiju, piše Science alert.

Omega- 3 nije magična pilula za rešavanje problema nasilja u društvu, ali može igrati značajnu ulogu - zaključio je Rejn.

Istraživanje je objavljeno u časopisu "Aggression and Violent Behavior", a ranija verzija članka objavljena je u junu 2024. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Daj da se uozbiljimo

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati