Svet

[ Izvor: Mediji ]

15. 10. 2024. 17:31 1

Google zvanično upozorava, skoro 40 miliona korisnika Chrome ad blokera biće onemogućeno da ga koristi

UBlock Origin ad bloker sa skoro 40 miliona preuzimanja prestaje s podrškom zbog prelaska Google Chrome-a na sigurniju Manifest V3 arhitekturu, korisnici moraju pronaći alternative.

Kako bi blokirali iskačuće reklame koje se pojavljuju prilikom pretraživanja interneta, mnogi od nasi instaliraju "ad blokere". Međutim, uBlock Origin, popularni ad bloker sa skoro 40 miliona preuzimanja uskoro će biti onemogućen za rad, a tim povodom Google je nedavno izdao upozorenje da će uskoro prestati da pruža podršku.

Trenutno, na stranici za preuzimanje uBlock Origin-a u Chrome online prodavnici, jasno je istaknuto upozorenje: "Ovaj dodatak ne prati najbolje praksu za Chrome ekstenzije, te će sistem verovatno prestati da ga podržava u bliskoj budućnosti", što znači da stari i novi korisnici moraju pronaći alternativu.

Razlog zbog kog se uBlock Origin praktično zabranjuje je taj što će Google eliminisati podršku za Manifest V2 ekstenzije i preći na Manifest V3 sa sigurnijom arhitekturom. Ako korisnici i dalje budu koristili uBlock Origin, ne samo da će se suočiti sa bezbednosnim rizicima, već bi mogli biti izloženi i napadima od strane intruzivnih reklama. Naravno, uBlock Origin nije izolovan slučaj. Prema pisanju WindowsCentral-a, svaki sličan softver koji koristi ekstenzije sa Manifest V2 arhitekturom će dobiti isto upozorenje.

Ako ste fan uBlock Origin-a, možda ćete morati da razmislite o prelasku na neki drugi ad bloker ili da se oslonite na uBlock Origin Lite, koji je proizveo isti tim. Ova pojednostavljena verzija bazirana je na Manifest V3, i neće imati problema sa obustavom Google podrške.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Sve je zauzeto

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati