Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

01. 10. 2024. 12:10 0

Gugl uvodi NOVA pravila: Proverite da li i vas kače

Gugl je uveo nova pravila za lozinke koja će značajno uticati na način na koji korisnici, posebno oni koji koriste Google Workspace, pristupaju svojim Gmail nalozima.

Ova promena deo je šire strategije kompanije usmerene na poboljšanje bezbednosti i eliminaciju zastarelih metoda autentifikacije koje više ne pružaju odgovarajući nivo zaštite. Cilj je zaštititi korisnike od sve učestalijih pretnji u digitalnom svetu, posebno od napada koji koriste ukradene login podatke.

Jedna od najvažnijih promena odnosi se na ukidanje podrške za aplikacije koje se oslanjaju na starije metode autentifikacije, poput one koja zahteva samo korisničko ime i lozinku. Takve aplikacije više neće imati pristup Gmail nalozima. Pored toga, Google Sync neće više biti podržan. Umesto tih manje sigurnih metoda, sve aplikacije koje žele pristup Gmail nalozima moraće da koriste OAuth - napredniji i sigurniji metod autentifikacije, koji omogućava dodatne slojeve zaštite podataka korisnika.

Ove promene najviše će pogoditi korisnike Google Workspace paketa, dok će korisnici standardnih Gmail naloga osetiti manje promene. Da bi izbegli eventualne probleme sa pristupom mejlovima, korisnici Google Workspace-a treba odmah da provere nekoliko ključnih stvari:

Outlook korisnici – Ako koristite Outlook 2016 ili stariju verziju, potrebno je da pređete na Microsoft 365 ili noviju verziju Outlook-a kako biste i dalje mogli pristupati Gmail nalogu.

Korisnici Thunderbird-a i drugih mejl klijenata - Potrebno je da ponovo dodate svoj Google nalog i podesite IMAP sa OAuth autentifikacijom kako bi vaš pristup bio siguran.

Korisnici iOS i macOS Mail aplikacija -Neophodno je da koristite opciju "Sign in with Google" kako biste omogućili OAuth autentifikaciju i osigurali siguran pristup svom nalogu.

Ove promene dolaze u trenutku kada istraživanja ukazuju na to da veliki broj korisnika i dalje koristi zastarele metode zaštite, poput kombinacije korisničkog imena i lozinke, koje su danas veoma podložne zloupotrebama. Prema nedavnom istraživanju kompanije Yubico, više od polovine korisnika veruje da je takva metoda dovoljno sigurna, iako je upravo ona često na meti hakerskih napada.

Stručnjaci za bezbednost naglašavaju da su ukradeni podaci jedan od najčešćih uzroka hakerskih napada, zbog čega je prelazak na naprednije metode, poput OAuth autentifikacije, ključan korak u zaštiti korisnika u savremenom digitalnom svetu. Google ove promene uvodi kako bi svojim korisnicima omogućio visok nivo bezbednosti i zaštitu od sve sofisticiranijih pretnji na internetu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Probaj i ti, zabavno je

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati