Svet

[ Izvor: Mediji ]

13. 10. 2024. 11:30 3

Amerika šalje najmoćniji raketni sistem u Izrael?

Američki zvaničnici sve glasnije najavljuju da Bela kuća razmatra prenošenje specijalnog sistema protivvazdušne odbrane THAAD u Izrael, a sve to usred najave izraelskog napada na Iran.

Iako odluka još nije potvrđena, prema brojnim izvorima Bela kuća ozbiljno razmišlja o razmeštanju ove vrste sistema na izraelskom tlu, a navodi se da bi tim sistemom upravljala američka vojska.

Raspoređivanje THAAD-a na tlu Izraela značilo bi i dodatni korak u pripremama za novu razmenu vatre između Irana i Izraela, koja će gotovo sigurno uslediti ako Izrael odluči da napadne Iran.

Sistem koji Amerikanci nameravaju da rasporede u Izraelu je u upotrebi već duže vreme, a prema ranijem izveštaju američkog Kongresa, američka vojska ima sedam THAAD baterija. Svaki se sastoji od šest lansera na kamionima, 48 presretača, radio i radarske opreme, a za rad je potrebno 95 vojnika.

Sam sistem THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) je raketni sistem koji cilja nadolazeće balističke rakete u tzv. terminalnoj fazi.

THAAD presreće i uništava balističku raketu u njenoj završnoj fazi leta, bilo unutar ili neposredno izvan Zemljine atmosfere.

Radar prvo detektuje projektil. Oni koji upravljaju sistemom identifikuju pretnju. Zatim, lanser na kamionu ispaljuje projektil koji Lockheed Martin naziva presretačem.

Dok THAAD-ov domet raketa može presresti ciljeve do 200 kilometara, njegov radar AN-TPI-2 ima mnogo veći domet, dostižući do 1.000 kilometara.

- THAAD je jedini američki sistem dizajniran za presretanje ciljeva izvan i unutar atmosfere. Sistem koristi Hit-to-Kill tehnologiju da uništi pretnju direktnim pogotkom tako što je neutrališe pre nego što stigne do zaštićenih područja na zemlji - navodi Lockheed Martin.

Prva THAAD baterija je aktivirana u maju 2008. godine, a sedma baterija je aktivirana od strane američke vojske u decembru 2016. godine.

Sjedinjene Države su do sada rasporedile ovaj sistem na Guamu i Južnoj Koreji, a dodatni radari su privremeno postavljeni i na drugim lokacijama, uključujući Rumuniju, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Izrael.

Njegovo razmeštanje u Aziji izazvalo je posebne kontroverze, a veliku zabrinutost izrazila je i Kina, koja je navela da THAAD ima domet koji može da pogodi ciljeve i u ovoj zemlji.

Međutim, američki zvaničnici su ranije izjavili da je THAAD čisto odbrambeno oružje i da se uvek koristi da zaštiti Sjedinjene Države i interese zemlje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Brze pruge Srbije

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati