Svet

[ Izvor: Mediji ]

01. 10. 2024. 14:00 5

Prvi put od početka rata: Šolc zove Putina

Nemački kancelar Olaf Šolc želi preko telefona da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom prvi put posle skoro dve godine, objavio je danas nemački list Cajt, pozivajući se na izvore iz vlade.

Navodno se razmatra telefonski poziv uoči sastanka G20 u Brazilu u novembru. Međutim, iz Berlina još nije stigao zahtev za razgovor, naveo je list. Ukoliko taj razgovor uspe, Šolc će biti prvi šef vlade iz zemalja koje najviše podržavaju Ukrajinu, koji će imati direktan kontakt sa Putinom. Poslednji telefonski razgovor između Šolca i Putina obavljen je u decembru 2022.

Američki predsednik Džo Bajden, francuski predsednik Emanuel Makron i bivši britanski premijer Boris Džonson takođe su poslednji put direktno razgovarali sa Putinom 2022. godine.

Sredinom oktobra u Nemačkoj će biti održani pregovori o daljoj podršci Ukrajini uz učešće predsednika Džoa Bajdena i drugih svetskih lidera. SAD i Nemačka najveći su dobavljači oružja Ukrajini.

Prošle nedelje, sastanak ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i Šolca održan je na marginama Generalne skupštine UN iza zatvorenih vrata bez prevodilaca.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Povratak u velikom stilu

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati