Politika

[ Izvor: Nova.rs ]

01. 10. 2024. 20:05 28

Vučić odbio poziv Putina zbog posete Donalda Tuska?!

Premijer Poljske Donald Tusk boraviće u Beogradu 23. i 24. oktobra, saznaje Nova. On je zapravo ta “mnogo važna poseta”, zbog koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio poziv ruskog predsednika Vladimira Putina da prisustvuje samitu BRIKS.

Pomenuti samit ove godine se održava u Kazanju i traje od 22. do 24. oktobra. Poziv predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću uputio je javno Vladimir Putin.

On se početkom prošlog meseca sreo sa potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vulinom u Vladivostoku na marginama Istočnog foruma i tom prilikom rekao:

- Prenesite pozdrave predsedniku Vučiću. Čekamo ga na događajima u okviru sastanka lidera BRIKS u Kazanju u formatu BRIKS "autrič". Poslali smo vam poziv, nadam se da će ga gospodin predsednik prihvatiti.

Dan kasnije, Aleksandar Vučić glatko je odbio poziv

- Imamo mnogo važnih poseta, kako to klinci kažu - gužva u šesnaestercu. Hvala ljudima iz BRIKS-a na pozivu i predsedniku Putinu. Imamo i Njujork, i već sada znam da ću imati razgovore sa najmanje šest predsednika i sa najmanje sedam ili osam premijera na marginama sednice generalne skupštine UN - rekao je Vučić novinarima i naveo da u to vreme Beograd obeležava 80 godina od oslobođenja.

Da se vratimo na tu "gužvu u šesnaestercu" i mnogo važnu posetu, koju je spominjao predsednik.

Reč je o Donaldu Tusku, premijeru Poljske, koji će u Beogradu biti 23. i 24. oktobra.

Tusk je, inače, bio dugogodišnji predsednik Evropskog saveta. Bio je na čelu i Evropske narodne partije, čiji je pridruženi član od 2016. godine i Srpska napredna stranka.

Okretanje ka Zapadu ili izbegavanje Putinovih pitanja

Bivši diplomata i ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić kaže da je vrlo interesantno to što je između Donalda Tuska, Poljske i Evropske unije s jedne strane i Vladimira Putina, Rusije i BRIKS s druge, Aleksandar Vuić izabrao prvu opciju.

- Donald Tusk je jedan od najiskusnijih evropskih političara. On je jako dugo na isturenim pozicijama u politici, predan je i odan Evropskoj uniji i evropskim vrednostima. Umeren je i odmeren, zna vrlo dobro da vaga prošlost, sadašnjost i budućnost. Pretpostavljam da je ova poseta, o kojoj se dugo priča, zapravo proizašla iz osećaja Donalda Tuska da treba više pažnje posvetiti ovom regionu i Srbiji - kaže Đukić za Novu i dodaje:

- Međutim, zaista jeste problematično to što je u ovom trenutku Vučić njemu dao prioritet u odnosu na Putina. To može da znači da se Srbija zaista konačno opredelila za Zapad, ali može biti i samo pokušaj Aleksandra Vučića da pobegne od neugodnih pitanja Vladimira Putina. Onih koji se odnose na odnos prema Ukrajini, prodaju srpskog naoružanja, ali i kupovinu francuskih rafala.

Za Srbiju je još važnije pitanje šta će biti sa ruskim gasom, a rešavanjem ovog problema će se pozabaviti ni manje ni više nego Aleksandar Vulin.

Upravo će on, umesto Vučića putovati u Kazanj.

On je nedavno rekao da da je ruske partnere zamolio da pregovori o novom gasnom aranžmanu počnu odmah, da se ne čeka mart 2025. kada ugovor ističe, ali da veruje da će odluku na kraju doneti predsednici Rusije i Srbije, jer to nije samo ekonomska, već i politička odluka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 28

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Povratak u velikom stilu

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati