Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

01. 10. 2024. 22:32 0

Profesorka iz Trstenika koja je pretrpela nasilje: "Duboko sam razočarana i osećam se izigrano"

- Duboko sam razočarana nečinjenjem svih onih koji su su trebali da načine nacrt Zakona o zaštiti prosvetnih radnika. Od maja prošle godine sam samo videla nacrt ministarstva u par rečenica koji je skroz nedorečen - rekla je za N1 profesorka iz Trstenika Marija Stevanović, kojoj je u novembru 2022. godine učenik izmakao stolicu, posle čega je ona pala i povredila se.

- To je nacrt u tri rečenice. Napad na nastavnika je i kada se ometa čas, koristi telefon, a ne samo kada vas ili nekog iz vaše porodice neko fizički napadne. I mislim da ovo što se pregovara o plati je prebacivanje lopte kao se ne bi pričalo o stvarima koje su mnogo važnije. Nama sledi temeljna reforma prosvete, od početka do kraja. Sigurna sam da ni 50 odsto većae plata neće popraviti stanje u prosveti - rekla je u emisiji Newsnight profesorka iz Trstenika Marija Stevanović, kojoj je u novembru 2022. godine učenik izmakao stolicu, posle čega je ona pala i povredila se dok su druga dva učenika sve to snimala mobilnim telefonom.

Ona kaže da i danas ima zdravstvene probleme, da radi u tri biblioteke u tri škole, kao i da se i dalje oseća da radi u nastavi.

- I dalje se osećam kao da sam u nastavi. Prisustvujem nastavničkim većima, trebalo je da učestvujem i u radnim timovima ali je došlo do neslaganjima sa direkotrima jer oni imaju previše slobode u odlučivanju i mogu da odlučuju slobodno bez obzira na to kako je odlučilo nastavničko veće. Dok je u meni glasa boriću se za sve one koji su mi dali poverenje i koji i danas trpe nasilje. Ja ću svoju pravdu tražiti na sudu i mogu vam reći samo to da mladić koji je imao 19 godina, kada je suđenje počelo, tretiran je kao da je na granici inteligencije i zbog toga mu je suđeno kao maloletniku. I zbog toga se osećam izigrano - navela je profesrka iz Trstenika Marija Stevanović.

Komentarišući najavljeni protest prosvetnih radnika u Beogradu, ona kaže nije bilo pritisaka na zaposlene jer su štrajkovi odavno najavljeni, ali i da se direktori žale kako ih kontorlišu inspekcije i da nisu zaštićeni jer im radnici štrajkuju.

"Kakva je to vlada koja ne poštuje svoj potpis"

Profesor iz Čačka Vladimir Adžić, predsednikom sindikata Osnovne škole. Tanasko Rajić i članom gradskog odbora Sindikata obrazovanja Čačak pita "kakva je to vlada koja ne poštuje svoj potpis".

- Upozorenje smo poslali 16. septembra, misleći da će se vlada pridržavati protokola koji je potpisala pre godinu dana sa četiri reprezentativna sindikata, u kojem je navedeno da će republički prosek na nivou republike pratiti početnu platu u prosveti. Taj protokol je potpisala tadašnja premijerka Ana Brnabić, niko se od njih do danas u pregovorima nije promenio, to su sve isti ljudi. Samo je sada Ana Brnabić predsednica Skupštine, ista je ministarka prosvete. I sad odjednom je izašao, a ne može tako da izađe, Miloš Vučević i kaže da to ne prihvata. I posle toga nam nude pola od dogovorenog. Velika sramota je da bilo koja vlada, u bilo kojoj državi, ne poštuje svoj potpis - rekao je on.

Adžić je istakao i da vlada mora da nađe način da ono što su protokolom potpisali i ispune. On je dodao da je za sutrašnji protest u Beogradu obezbeđen prevoz iz svih većih gradova Srbije, i da očekuje potpunu obustavu rada, odnosno, nenastavni dan u školi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Povratak u velikom stilu

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati