Svet

[ Izvor: mediji ]

24. 09. 2024. 15:43 0

"Probudile me bombe": Rat u Libanu besni

Hiljade porodica u Libanu napušta svoje domove u strahu od izraelskih udara na ciljeve povezane sa Hezbolahom i kreću na sever.

Civili beže automobilima, kamionima, motorima, a neki su čak dobili i poruke upozorenja na svoje mobilne uređaje od izraelske vojske.

Zahra Savli, studentkinja iz južnog grada Nabatieha, rekla je za BBC da je bombardovanje bilo intenzivno.

- Probudio sam se u 6 ujutru od zvuka bombi. Do podneva je postalo veoma intenzivno i video sam mnogo štrajkova u mom kraju - rekao je Savli.

Dodala je i da je čula zvuk lomljenja stakla.

Prema podacima libanskog ministarstva zdravlja, 492 osobe su poginule u napadima do ponedeljka uveče, dok je više od 1.600 ranjeno, uključujući najmanje 35 dece. Izraelske snage izvele su 1.100 napada u poslednja 24 sata, uključujući vazdušni napad na južni Bejrut koji je ciljao višeg komandanta Hezbolaha.

Strah se proširio i na Bejrut, gde mnogi stanovnici takođe napuštaju grad pošto stižu izbeglice iz južnog Libana. Izrael je upozorio ljude da napuste područja u kojima Hezbolah skladišti oružje, a upozorenja su poslata i naseljima koja se ne smatraju uporištem Hezbolaha, uključujući Hamru, deo grada sa mnogim vladinim institucijama, bankama i univerzitetima.

Škole su odmah pretvorene u skloništa za evakuisane, dok je bolnicama naređeno da otkažu sve operacije koje nisu bile hitne u pripremi za porast broja žrtava.

Iako je situacija u Bejrutu napeta, neki stanovnici su odlučni da ostanu.

- Ako dođe do rata, kao Libanci moramo stajati zajedno bez obzira na političke razlike, jer je naša zemlja ta koja je ta koja se bombarduje - rekao je jedan čovek za BBC.

Mnogi drugi, poput trgovca Mohameda Sibaija, prihvataju nasilje kao neizbežno.

- Ako oni žele rat, šta mi možemo? Nametnuto nam je. Ne možemo ništa - rekao je Sibai.

Putevi ka Bejrutu bili su zakrčeni jer su ljudi iz gradova poput Tira, gde su se od udara mogli videti oblaci dima, pokušavali da pobegnu u bezbednija područja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Čas gastronomije

Zoran Živković [23.09.2024.]




Video dana

Vrlo polako i oslobođeno

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati