Svet

[ Izvor: Mediji ]

24. 09. 2024. 17:23 0

Putin u problemu: Gubi velikog saveznika

Menja li Iran politiku i želi li ponovno da se približi Zapadu? To je pitanje koje, nakon izjava novog iranskog predsednika Masuda Pezeškijana i ministra spoljnih poslova Abasa Aragčija u Njujorku, postavljaju mnogi analitičari.

Naime, iranski predsednik Pezeškijan, rekao je da - Iran nikad nije odobravao rusku agresiju na ukrajinsku teritoriju.

-Treba uvažavati granice svake države. Spremni smo da sednemo za pregovarački sto sa Evropljanima i Amerikancima - rekao je on.

Veliki zaokret u Iranu?

Moskvi se sigurno neće svideti termin "agresija" koji je upotrebio čelnik države koju u Kremlju smatraju svojim ne samo partnerom, nego i saveznikom.

Ova pomalo neočekivana izjava došla je samo nekoliko dana nakon posete "drugog čoveka Rusije" Sergeja Šojgua Teheranu, posle ozbiljnih optužbi, pa i pretnji Zapada da su Moskvi isporučili balističke rakete kratkog dometa, te u jeku najave da bi se možda već na samitu BRIKS-a mogao potpisati dugo pripremani novi "strateški međudržavni sporazum".

Naime, Pezeškijan je pozvan na samit BRIKS-a, pa bi Vladimir Putin rado s njim potpisao taj sporazum. Ne sme se zaboraviti ni sve veća napetost na Bliskom istoku, pogotovo poslednjih dana oko Libana, što izaziva strah od širenja sukoba. Stoga se pretpostavlja da bi to zapravo mogao biti pravi razlog "obrta" u iranskoj politici, te da su spremni "da popuste" u vezi s Ukrajinom kako bi se približili Zapadu.

Sukobi unutar iranskog političkog vrha

Mnogi smatraju da je ova Pezeškijanova izjava zapravo poruka da Iran želi ponovo da obnovi odnose sa Zapadom i zbog sankcija koje sve više, pogotovo u sadašnjoj napetoj situaciji, uzimaju danak. Naime, Pezeškijan je pripadnik iberalnije političke struje na iranskoj političkoj sceni, ali pitanje svih pitanja je takođe govori li on u svoje ime, odnosno u ime te "liberalne" struje ili je to dogovorio sa stvarnim vladarom Irana, ajatolahom Alijem Hamneijem.

Očigledno je, dakle, da je Iran na to spreman, a o tome piše čak i ruska agencija TASS. Predsednik Pezeškijan izjavio je da Iran nije isporučio balističke rakete, odnosno da Rusiji nisu predali niti jedan komad oružja otkad je on preuzeo dužnost predsednika 30. maja 2024. godine.

Zanimljivo je da Iran usred eskalacije sukoba na Bliskom istoku šalje poruke Zapadu te da je, navodno, spreman "da žrtvuje" dobre odnose s Rusijom. Tek će se videti koliko je to promena u teheranskoj politici i da li je na delu natezanje unutar iranskog političkog vrha.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Čas gastronomije

Zoran Živković [23.09.2024.]




Video dana

Vrlo polako i oslobođeno

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati