Fudbal

D. Ljutić

24. 09. 2024. 18:24 0

Večiti derbi počela samo PETORICA srpskih fudbalera!

Bogati klubovi sa Zapada i Istoka sve više postaju "mamac" za naše najtalentovanije mlade fudbalere. Taj trend će se gotovo sigurno nastaviti sve dok naši klubovi ne ojačaju, dok fudbalska organizacija sa Terazija ne zauzme čvrst stav po tom pitanju, a do tada ćemo svi zajedno biti svedoci odlazaka naše fudbalske mladosti.

Uprkos tvrdnjama mnogih da je skoro pa sigurno da je srpski fudbal mrtav i da se bezvezno gacanje za loptom polako pretvara u patetičnu vašarsku zabavu, on ne prestaje da bude jedna od glavnih tema u Srbiji. Jer, ipak se oko loptanja pazari dobra i tražena roba. Naročito ako su u pitanju mladi igrači.

Partizan: A. Jovanović - Filipović, Ilić, Mujakić, Jurčević - Arijaga, Kovač - Zubairu, Natho, Zahid - Kalulu. Crvena zvezda: Glazer - Seol, Spajić, Điga, Elšnik - Krunić, Maksimović - Silas, Ivanić, Olajinka - Endiaje. Tako su izgledala startne postave za 174. večiti derbi. Od domaćih igrača u Partizanu Jovanović, Filipović i Ilić, a kod Zvezde Spajić i Maksimović, uz napomenu da je starter bio i Mirko Ivanić, koji je rođen u Srbiji, ali je nosio dres reprezentacije Crne Gore. Ulazili su kasnije još neki, ali to je već neka druga priča.

Rade Bogdanović je poznat kao neko ko otvoreno govori o svemu. Bogdanović je svojevremeno rekao da je razočaran brojem i kvalitetom stranaca u Crvenoj zvezdi, aktuelnom šampionu Srbije.

- Jednom sam otišao na trening da vidim tog centarfora Kulibalija i nisam mogao doći k sebi kad sam video šta sve ne može igrač koji zarađuje 80.000 evra mesečno - rekao je Bogdanović.

Odgovorio mu je Igor Štimac i tom prilikom je izrazio zabrinutost za budućnost fudbala u Hrvatskoj zbog nedaekvatnog rada sa najmlađim kategorijama.

- Mi smo klubove nakrcali mlađim trenerima koji nemaju iskustva, a imaju imperativ rezultata. Gledaju da se što pre vinu prema seniorskom fudbalu ne vodeći računa da je cilj škole fudbala pre svega odgojiti čoveka i eventualno stvoriti igrača za prvu ekipu. Onda se pitamo zašto nam fudbal pada, zašto nas prelaze neke zemlje evropskog srednjeg istoka koje su se resetovale i ulažu, a hrvatski klubovi jako malo rade na razvoju funkcionalnih sposobnosti - rekao je Štimac za hrvatske medije.

Onda je odgovorio Bogdanoviću.

- Dođi na Hajdukov trening u Split da vidiš tamo strance i biće ti lakše gledati Kulibalija - rekao je Igor Štimac.

Jasno je da velelepni nacionalni stadioni neće pomoći da naš fudbal postane bolji, nema jasnog plana regrutacije mladih talenata niti podsticaja za našu decu da se bave sportom. A svi vrhunski klubovi rade sa svojom decom. Tako dolaze do dobrih igrača. Imamo veliku grupu mladih igrača u Španiji, a znamo da iza njih već dolaze novi igrači koji će da popune selekciju. Kod Engleza isto, prosek je oko 20 godina onih koji su već "ubačeni u vatru". Zašto mi to nemamo? Mi nemamo fudbalske škole, to moramo da priznamo, a ni trenere koji se bave najmlađim kategorijama, nemamo uslove. Na kraju, ne možemo ni da zadržimo igrača ni kada stvorimo nekog talentovanog. 

Ipak, ima tu i pozitivnih dešavanja. Talentovani fudbaler Crvene zvezde Andrija Maksimović (17) glavna je tema nakon pobede nad Partizanom u Humskoj. U potpunosti je opravdao poverenje trenera Vladana Milojevića koji je pojedinim fudbalerima promenio pozicije da bi Andrija mogao da igra baš tamo gde najviše voli, kao ofanzivni vezni. Govorio je i generalni direktor crveno-belih Zvezdan Terzić nekoliko puta o Maksimoviću.

- Hajde da napravimo neke hrabre odluke. Kad je mogla Barselona da gurne štopera i desno krilo 2007. godište u odlučujućim utakmicama, zašto se mi plašimo, a uvek se plašimo reakcije javnosti u slučaju slabih rezultata - rekao je svojevremeno Terzić.

Nažalost, neki od njih odu, a da fudbalska javnost o tome gotovo da ništa i nezna, ili se bar malo zna. Zbog toga naše fudbalsko tržište iz godine u godinu ostaje sve siromašnije pa nam je otuda liga jedna od najslabijih u Evropi. I gotovo na početku svake nove fudbalske sezone se pitamo ko odvodi našu decu?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Čas gastronomije

Zoran Živković [23.09.2024.]




Video dana

Vrlo polako i oslobođeno

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati