Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

21. 09. 2024. 21:36 0

Vaspitači traže veće plate, Vlada povukla obećanje, a Šapić nudi - 400 kamera

Šta je bitnije, kamere ili lični dohodak zaposlenih? Prema odlukama gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, kamere su prioritet. Postavlja se na stotine u školama i vrtićima. Za vaspitače, povećanje plata je prioritet, ali nisu dobili odgovor Vlade koji su očekivali.

Kamere, samostalno snabdevanje vrtića, plata zaposlenih u predškolskim ustanovama. Tako su, izgleda, poređani prioriteti gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića.

On je najavio uvođenje kamera u 220 osnovnih škola i 400 vrtića. Biće praćene iz nadzornog centra, čije otvaranje je predviđeno za mesec dana.

Osim što će povećati bezbednost dece, kamere će videti i roditelje, koji donose kese pune potrošne robe poput ubrusa, vlažnih maramica i papira za crtanje.

- Mi to donosimo svojevoljno, prosto u nekim trenucima dogovaramo se sa vaspitačicom, nije ništa pod moranje - rekla je za N1 jedna majka.

- Donosimo u dogovoru sa vaspitačicama, šta im treba donosimo - objašnjava druga.

- Definitivno moramo da se oslonimo i na sebe, ne može samo na njih - kaže jedan tata.

Pored brige o potrepštinama vrtića, vaspitači imaju svoje muke. Deo njih je na sastanku sa Vladom zahtevao povećanje plata od 21 odsto, ali dobili su drugačiji odgovor.

- Vlada je izašla sa predlogom da dobijemo svi linearno 12 posto, da neće izdvajati zaposlene u predškolstvu - navela je Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Nije trebalo da budu izdvojeni ni vrtići i školske ustanove. U maju prošle godine Šapić je saopštio da će od septembra oni imati po jedan prečišćivač vazduha. Od toga nije bilo ništa, jer je nabavka 11.500 ovih primeraka obustavljena.

Da li će sudbinu prečišćivača deliti nadzorne kamere, nije jasno. Ali, jasno je da video nadzor neće rešiti akutnije probleme u predškolskim ustanovama.

Zbog nedovoljnog vrednovanja zaposlenih u ovoj oblasti, konfuzna je slika Srbije, tvrdi sagovorrnica N1.

- Dobijamo neku čudnu sada situaciju u Srbiji da imamo bogate političare, da imamo srednju klasu koji su u stvari visokoobrazovani ljudi koji jedva uspevaju da dohvate taj prosek i da su svi ostali, od fakulteta na dole, jeftina radna snaga - kaže Jovanović.

Konfuzna slika je i u vrtićima i školama, gde su prioriteti čudno poređani.

Podsetimo, Vlada Srbije povukla je ponudu da svi zaposleni u predškolskim ustanovama dobiju povećanje zarada za 12 odsto od 1. januara 2025. godine, javio je Danas.

Ova odluka saopštena je predstavnicima reprezentativnih sindikata zaposlenih u predškolskim ustanovama, nakon što su iz Vlade u petak dobili poziv za hitan sastanak.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Laka zarada, bez ulaganja

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati