Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

21. 09. 2024. 22:18 2

Šta je PASARS, vozilo koje je učestvovalo u nesreći kod Kraljeva

U saobraćajnoj nesreći, ove subote oko 13.10 časova, borbeno vozilo Vojske Srbije PASARS sudarilo se sa civilnim vozilom kod mesta Ušće na putu Kraljevo - Raška. U nesreći je poginulo petoro ljudi, među kojima i troje dece.

PASARS je vojno vozilo koje se koristi u protivvazduhoplovnoj odbrani Vojske Srbije. Ime ovog vozila predstavlja skraćenicu za protivvazdušni artiljerijsko-raketni sistem.

Glavna namena PASARS vozila je zaštita jedinica Vojske Srbije od niskoletećih aviona, bespilotnih letelica, krstarećih raketa, ali i od ciljeva na zemlji i vodi.

Prototip vozila predstavljen je javnosti 2017. godine, dok je sa serijskom proizvodnjom započeto 2019. godine.

PASARS je osmišljen na Vojnotehničkom institutu, koji je u saradnji sa nekoliko kompanija učestvovao i u izradi prototipa.

U prvoj verziji ovog vozila, sistem je postavljen na šasiju vojnog kamiona FAP 6×6, dok se u poslednjoj nalazi na šasiji kamiona FAP 2028. Oklopna kupola, na kojoj se nalaze Bofors top kalibra 40 mm i RLN-IC rakete sa infracrvenim navođenjem kratkog dometa, nalazi se na zadnjem delu vozila.

Ovo vozilo može dejstvovati na ciljeve do 4 km udaljenosti sa topom i do 12 km sa raketama. Zbog svoje mobilnosti je i postao ključni deo protivvazdušne odbrane Srbije, posebno u borbi protiv dronova i bespilotnih letelica.

Bitna karakteristika PASARS-a je i oklopna kabina vozača i poslužioca koja pruža visok nivo zaštite. U sistem za upravljanje vatrom, integrisani su centralni računar, podsistem za globalno pozicioniranje i sopstvenu orijentaciju, taktički računar komandira oruđa, radio-telekomunikacioni uređaj, prijemnik podataka o cilju i elektroagregat za napajanje sistema.

Krajem 2023. godine predstavljen je i poslednji model PASARS-a u okviru Sajma naoružanja u Beogradu.

Ono što ovaj model čini karakterističnim jeste zaštita samog vozila. Sa sve četiri strane ugrađen je anti-dron radio ometač koji služi za sprečavanje leta bespilotnih letelica tako što ometa njihov komunikacioni signal i podsistem satelitske navigacije. Opseg rada ovog sistema je od 400 do 6.000 MHz. Najviša snaga 50W, a najniža snaga 20W.

Kako je predsednik Vučić naglasio na prošlogodišnjem sajmu naoružanja, Vojska Srbije trenutno u naoružanju ima 30 borbenih sistema PASARS u tri verzije sa raketnim sistem Mistral, ruskim raketama Strela 2M i Igla i verzija bez PVO raketa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Laka zarada, bez ulaganja

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati