Svet

[ Izvor: Mediji ]

21. 09. 2024. 21:23 0

Francuska dobila novu Vladu 2 meseca posle izbora

Francuska je dobila novu Vladu desnog centra na čelu sa Mišelom Barnijeom ove subote, gotovo dva meseca nakon parlamentarnih izbora koji nisu doneli jasnog pobednika a produbili su političke podele dok se zemlja bori sa ekonomskim i diplomatskim izazovima.

Nova 38-člana vlada ima najviše ministara iz Makronovog centrističkog saveza i konzervativne republikanske partije.

Žan Noel Baro, novi ministar spoljnih poslova je centristički političar poznat po svom radu u digitalnoj transformaciji i evropskim poslovima.

Novi ministar finansija je Antoan Arman, koji će morati da predloži budžet za 2025. godinu usred pritiska Brisela da reši sve veći dug Francuske.

Sebastijen Lekornu ostaje na mestu ministra odbrane. On je dosad bio ključan u jačanju vojnih kapaciteta Francuske, uključujući modernizaciju odbrambenih sistema i slanje vojne pomoć Ukrajini.

Posao ministra unutrašnjih poslova pripao je Brunu Retaillju, konzervativcu koji će se sada baviti kritičnim domaćim pitanjima kao što su nacionalna bezbednost, imigracija i sprovođenje zakona.

Barnijeova sposobnost da efikasno vlada već je pod lupom, a njegovi politički protivnici na levici poručili su da će ga izazivati na svakom koraku.

Stranka krajnje levice Žan-Lika Melanšona, Francuska Nepokorna, održala je ove subote proteste protiv njegove vlade i naziva Barnijeovo imenovanje negiranjem volje birača.

Nacionalno okupljanje, krajnje desničarska partija Marin Le Pen, saopštila je da će pažljivo pratiti rad vlade i da ima dovoljno glasova u parlamentu da je sruši, ali je izrazio spremnost da sarađuje po ključnim budžetskim pitanjima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Laka zarada, bez ulaganja

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati