Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

08. 08. 2024. 15:49 0

Apotekarske ustanove Beograd: Zalihe lekova su pri kraju, nema insulina, kolostoma, sirupa za bebe…

Zalihe lekova u apotekama Apotekarske ustanove Beograd su pri kraju, uključujući i pojedine sirupe za bebe, tvrdi Jelena Šikuljak ispred zaposlenih u toj zdravstvenoj ustanovi.

Kako je navela u izjavi za Danas, nema sredstava da se kupe nove količine lekova, jer "imaju centralno snabdevanje, a dobavljači traže unapred da im se plati roba.“

Kako tvrdi Jelena Šikuljak, akontacija i plata za jul nisu isplaćeni.

Štrajk koji je bio najavljen za 23. maj nije održan zbog čitave situacije u Apotekama Beograd, a sledeći termin niko ne pominje, dodala je.

- Ukoliko se desi nestašica, neće biti najznačajnijih lekova i medicinskih sredstava, kao što su insulini, kolostome, pelene za inkontineciju, sirupi za bebe, kao što je onaj za probleme sa želucem, pojedini antibiotici koji moraju da se doziraju i drugi. Para nemamo. Nas ne finansira niko. Sami se izdržavamo, a to nismo znali čitave 23 godine. Sada, pošto su nam ukinuti rabati i marža, od čega smo se mi finasirali, nemamo odakle da isplatimo plate, nabavimo lekove - dodala je Jelena Šikuljak.

Istovremeno, zaposleni u ZU Apoteka Beograd saopštili su da je njihova ustanova primarne zdravstvene zaštite u javnoj svojini, stožer distribucije lekova, nastavna baza Farmaceutskog fakulteta i pravljenja magistralnih preparata, „puštena niz vodu, a oni prepušteni sami sebi“.

Kao razloge zašto Apoteka Beograd nema lekova i redovne plate, oni su naveli da je „2001. godine ta ustanova izbačena iz Pravilnika o ugovaranju zarada sa RFZO“.

- Ne znamo iz kog razloga, niti je zaposlenima to predočeno pune 23 godine. To znači da zaposleni zarađuju za svoje plate i sve troškove poslovanja iz pazara. Već sledeće godine je država potpuno izbacila apotekarske ustanove sa državnog budžeta i predala osnivačka prava lokalnim samoupravama i svesno izostavila ugovaranje zarada zaposlenih, čime se logično postavlja pitanje – da li smo tada postali privatna ustanova - naveli su zaposleni.

Prema njihovim navodima, od 2012. godine uvedene su javne nabavke i spuštene cene lekova koje ugovara RFZO na recept.- Time je onemogućeno izdržavanje apoteka iz marži i rabata od dobavljača. Naredne godine je dato pravo izdavanja lekova na recept privatnim apotekama, čime je pored svega opisanog i nemogućih uslova zarade osnovnih troškova stigla nelojalna konkurencija, koja nema obavezu tendera za lekove. Ukratko, vezali su nam ruke i onemogućili da sami stanemo na noge - tvrde zaposleni.

Uprkos tim izazovima, kako su naveli, firma je uspela u tome da lekovi budu uvek dostupni građanima, naročito u svim krizama koje su nas zadesile.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Probaj i ti, zabavno je

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati